Afbeelding
Foto: wereldregio.nl

Raad van State kapittelt gemeente bij Oude Haven

Algemeen

De Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan inzake het hoger beroep van een bewoner van de Oude Haven in Zierikzee. De bewoner had hoger beroep aangetekend tegen het besluit van het college om een omgevingsvergunning te verlenen voor het restaureren van de rijksmonumentale kademuren van de Oude Haven in Zierikzee. En hij kreeg zijn zin.

De omgevingsvergunning voor het restaureren van de kademuren aan de Oude Haven is verleend op 8 oktober 2020. Omdat de uitvoeringsmethodiek daarna is gewijzigd, is in 2023 een wijziging van deze verleende omgevingsvergunning aangevraagd en vergund. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd op 21 juni 2023. De aard van de werkzaamheden beperkt zich na gedegen onderzoek namelijk enkel tot de restauratie van het bakstenen metselwerk.

Het beroep tegen het gewijzigde besluit, waarbij wij opnieuw een omgevingsvergunning hebben verleend, is ongegrond verklaard. Omdat volgens de Raad van State onvoldoende duidelijk is welke uitvoeringsmethode is vergund, is de eerste omgevingsvergunning uit 2020 wel vernietigd. De gemeente moet daarom binnen twaalf weken een nieuw besluit op de oorspronkelijke aanvraag  nemen en op de wettelijk voorgeschreven wijze bekendmaken.

“Dat betekent dat het college het basisbesluit opnieuw moet nemen, waarbij we goed moeten aantonen welke uitvoeringsmethode we vergunnen” aldus wethouder Hanno Canters. “Dat gaan we herstellen en uiteraard zorgvuldig oppakken. ”Alle andere beroepsgronden van de bewoner tegen het besluit zijn overigens ongegrond verklaard. Het bestuur van de Museumhaven uitte eerder al haar zorg over het lange traject. Dat lijkt nu dus weer wat langer te gaan duren.

Meer nieuws