Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving
Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving

Vrijwilligers zijn er altijd wel nodig

Algemeen

Er gaat als het ware geen dag voorbij of er belandt wel een verzoek op de redactie van WereldRegio voor een vrijwilligersoproep. Vrijwilligers als het cement van de samenleving zijn altijd nodig. Annet van der Sluijs weet daar als vrijwilligers coördinator van zorgaanbieder Allévo alles van. Ze stuurt meer dan 230 vrijwilligers aan, maar is zeker niet ontevreden over het aanbod.

Ze ziet zeker ook steeds jongere mensen hun diensten belangeloos aanbieden. Nou ja jongeren, zo vanaf een jaar of veertig. Mensen die graag een helpende hand bieden, maar ook aan hun eigen netwerk willen werken en weten dat vrijwilligerswerk voldoening geeft. 

‘’Maar ze zijn wel gerichter inzetbaar. Vaak voor een specifieke activiteit of voor zoveel uren. Daarom heeft Allévo een groepsapp aangemaakt waar de vrijwilligers een specifieke vraag krijgen waarop ze wel of niet kunnen reageren. 

‘’Wat je ook ziet is dat we minder grote activiteiten hebben, zoals de verkopingen in het verleden. We zoeken nu bijvoorbeeld iemand om voor een groep van tien bewoners pannenkoeken te bakken. Of iemand die graag buiten is, kan ook met een duofiets met een bewoner op pad.’’ Het is aan Van der Sluijs om de perfecte match te maken en dat lukt vaak.

‘’Het is wel zo dat je er continue voor moet werven. We maken flyers bijvoorbeeld, maar er lopen ook mensen spontaan binnen, die het bijvoorbeeld van een vriendin hoorden.” 

Van der Sluijs: ‘’We zoeken nu bijvoorbeeld jonge moeders, die met hun kindje willen komen. Kleine kinderen stellen nog geen vragen en dat is voordementerende bewoners erg mooi. Het brengt vaak herinneringen boven”. In deze week van de vrijwilliger is het mooi als iedereen eens nadenkt over wat hij of zij kan betekenen. Bij Allévo volgt er een intakegesprek, komt er een overeenkomst en is de vrijwilliger verzekerd. Ook de gemeente heeft een collectieve verzekering voor vrijwilligers opgesteld. Wie bij Allévo aan de slag wil (Zierikzee, Haamstede of Bruinisse) kan mailen met Annet van der Sluijs: a.vdsluijs@allevo.nl

Meer nieuws