Jerry Rijstenbil
Jerry Rijstenbil Foto: Liesbeth Dingemans

Theater als wapen om jezelf te ontwikkelen

Algemeen

Hij moet een jaar of zeventien geweest zijn – Jerry Rijstenbil - toen een groep opgeschoten jongeren de band Basic Troubles oprichtte. Om te kunnen spelen in het legendarische rockcafé Lub in Renesse. En misschien komt de band weer bij elkaar. Nu met volwassen mensen, waaronder onder andere (nu) wethouder Hanno Canters en (nu) boswachter William van der Hulle. Voor Jerry Rijstenbil is het podium altijd gebleven. Tot aan de dag van vandaag, maar door de jaren heen heeft het pure entertainment plaatsgemaakt voor maatschappelijk ‘theater’.

Jerry Rijstenbil (54) timmert zijn hele leven al aan de artistieke weg. Bekend van bijvoorbeeld de Griezelbus met Paul van Loon (‘’We willen een elektrische bus, maar dat geld moeten we nog bij elkaar halen’’) of de televisieserie Contessa van Renesse. En maar liefst zevenentwintig jaar was hij mede verantwoordelijk voor de theaterproducties in de Efteling.

Maar met zijn bedrijf Fablefactory is hij een andere weg ingeslagen en bezoekt hij scholen, zoals zijn eigen Pieter Zeeman in Zierikzee. Hij probeert – en met succes – jongeren te laten inzien dat ze vooral hun passie moeten volgen. Dat ze niet bang moeten zijn voor wat in hun gedachten wellicht een bedreiging kan zijn.

Zo koppelt hij de scholieren aan een ouder, ervaren iemand, die zijn of haar verhaal gaat vertellen. Een dame vertelt over een ingrijpende abortus in haar verleden, een ander verhaalt over de periode dat hij gepest werd en wat dat hem gedaan heeft. Vervolgens gaan de jongeren met het verhaal aan de slag en maken ze er een ‘productie’ van. ‘’We hebben een professionele filmploeg die daarbij helpt,” vertelt Rijstenbil. Die producties worden vervolgens vertoond. Het geeft de jongeren een maatschappelijke verdieping, die hen later goed van pas kan komen.

Een maatschappelijke dienstplicht, zoals af en toe de kop op steekt in de politiek, ziet Rijstenbil niet zitten. Geen ‘moeten’ wat hem betreft. Maar theater als een vliegwiel om inzicht te geven. Niet denken in bedreigingen, maar in kansen.


Dat is waar hij met zijn partner Allen Bredenhorst ook in investeert met hun onderneming Realhappiness ‘’Het echt geluk is grenzeloos beschikbaar. Investeer in jezelf en ervaar meer geluk’ staat er wervend op hun website. Is geluk zo dichtbij? Jerry Rijstenbil is ervan overtuigd. ‘’Kijk naar buiten. Leef in het nu.’’ En komt Basic Troubles na zevenendertig jaar weer bij elkaar? ‘’Ik denk dat je dat even aan Hanno Canters moet vragen. Die weet dat wel.”

Meer nieuws