De expositie, vijf jaar geleden in de hal van het gemeentehuis, is nu niet meer welkom.
De expositie, vijf jaar geleden in de hal van het gemeentehuis, is nu niet meer welkom.

Gemeente wil censuur op expo Wereldvrouwen

Algemeen

De expositie van Wereldvrouwen werd vijf jaar geleden nog met groot enthousiasme onthaald in het gemeentehuis. Maar de tijden zijn veranderd. De tentoonstelling over de historie van vrouwen noemt de gemeente nu ‘aanstootgevend’ en komt er dus niet in dit keer. Of er moeten flink wat aanpassingen gedaan worden, maar dat zien de initiatiefnemers Jessica Stein en Rudy Prager niet zitten. Dan maar niet.

De bedoeling was dat de expositie volgende week op herhaling zou gaan in het gemeentehuis. Een expositie die vijf jaar geleden mede tot stand gekomen is met behulp van de gemeentelijke archivarissen Huib Uil en Ineke van den Broek. Centraal stond de vrouwenhistorie in de wereld en Schouwen-Duiveland. 

De expositie bestaat uit informatiepanelen. Daarop komen teksten voor, die wat een beleidsmedewerker sociaal domein betreft niet meer door de beugel kunnen. Aanstootgevend, wordt het in een mail aan Stein en Prager genoemd. ,,Het gaat om de volgende panelen en de desbetreffende krantenkoppen/woorden: ‘Kerk mag over incest beslist niet zwijgen’ , ’Wordt kinderporno weg-gebagatelliseerd’, ‘Nederland moet deuren wagenwijd openzetten voor Afghaanse vrouwen’, ‘Besnijden is niet normaal’, ‘De trukendoos van de misbruikpleger’, ‘Verminkt voor het leven’,‘Zagen aan de stoelpoten van mannen’ en ‘Giftige mannelijkheid’.

Beladen

De ambtenaar laat verder in de betreffende e-mail weten: ’Deze woorden kunnen door bezoekers als politiek beladen, aanstootgevend, triggerend ervaren worden. Het zijn krantenkoppen en de context valt in veel gevallen weg, omdat mensen de rest van de tekst niet lezen of niet (goed) kunnen lezen. Het gemeentehuis is een openbaar gebouw, waar veel bezoekers in en uit lopen. Wij moeten er als gemeente voor zorgen dat bezoekers zich in het gemeentehuis welkom en op hun gemak voelen en niet zonder aankondiging met deze woorden worden geconfronteerd. De meeste bezoekers komen niet met de intentie om een expositie te bezoeken. Bovendien komen sommige bezoekers hier op kwetsbare momenten in hun leven, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de GGD die in de centrale hal gevestigd is’.

Die reactie is bij de initiatiefnemers van de expositie in het verkeerde keelgat geschoten. Prager: ‘’Over de reactie van de gemeente waren wij erg verbaasd, teleurgesteld, verdrietig en boos. Bij ons tweede gesprek met twee ambtenaren bleek de inhoud van de expositie al van ondergeschikt belang. Als de lijst met alle verantwoordelijkheden maar kon worden afgetikt. Maar bij het volgende telefoontje waarin sprake was dat vijf banners niet vertoond mochten worden, was ons direct al duidelijk: je kunt geen censuur plegen op geschiedschrijving. Zo simpel is dat”. Overigens heeft de expositie vorig jaar nog zonder enige wanklank in de bibliotheek in Middelburg gestaan.

Meer nieuws