Afbeelding

Vier jaar cel voor bankpasfraude ouderen

Algemeen

De rechtbank heeft een 27-iarige inwoner van Almere voor oplichting en bestelen van oudere kwetsbare oudere mensen een gevangenisstraf van 4 jaar en vier maanden opgelegd. Onder de 26 gedupeerden bevonden zich mensen uit Zierikzee, Nieuwerkerk en andere Zeeuwse plaatsen Goes, Schore, Koudekerke, Vrouwenpolder, Oostkapelle en Domburg. 

Uit de 26 aangiftes bleek dat hij vorig jaar samen met zijn mededaders op geraffineerde wijze bankpassen en pincodes van kwetsbare ouderen, variërend in de leeftijd van 71 tot en met 87 jaar, in heel Nederland had bemachtigd.Zij werden gebeld door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Hij lepelde een verhaal op over een verdachte transactie of dat de bankrekening gehackt zou zijn en/of dat er fraude was gepleegd. De slachtoffers werden door de beller dusdanig bang gemaakt dat ze de pincodes en hun bankpassen in een envelop deden, die door de koerier bij hen thuis werd opgehaald. 

Ook werd de ‘bankmedewerker’ binnengelaten om via de computer geld van de spaarrekening naar de betaalrekening over te boeken, waarvoor dan de bankpas en pincode nodig zouden zijn om zogezegd het geld veilig te stellen. Vervolgens werd ermee geld gepind van de slachtoffers. Aan de hand van twee telefoons van verdachte kon worden gezien hoe snel er na het ophalen van de bankpas werd gepind. Dat ging in de periode van 4 augustus tot en met 9 november afwisselend om grote en kleine bedragen en er werden ook voor duizenden euro’s dure spullen mee gekocht. Uiteindelijk werd hij opgepakt toen het pinnen van een cadeaukaart bij De Bijenkorf niet lukte.

De totale buit bedroeg 103.000. De man gaf toe met elf bankpasjes op verschillende plaatsen in Nederland te hebben gepind, maar dat hij niet verantwoordelijk was voor de overige vijftien pintransacties. De rechtbank vond genoeg aanknopingspunten, gezien de werkwijze die telkens werd gebruikt en de herkenning van de verbalisanten op camerabeelden dat hij betrokken was geweest bij alle 26 pintransacties. Tot het bewijs droeg ook bij dat zijn twee telefoons rond de tijdstippen van de pintransacties aanstraalden.

De rechtbank noemde het extra kwalijk dat juist oudere mensen tot slachtoffer zijn gemaakt, vanwege hun kwetsbaarheid en afhankelijkheid. Zij waren een gemakkelijke prooi. Verdachte en zijn mededaders hebben de slachtoffers naast de financiële schade ook hun gevoel van veiligheid en het vertrouwen in de medemens ernstig geschaad, stond er in het vonnis.

Niet alle schadeclaims werden toegewezen. De Rabobank had in de meeste gevallen gedupeerde klanten al schadeloos gesteld. De Rabobank diende een forse schadeclaim in van 83.107 euro , waaronder 960 euro aan proceskosten, die door de rechtbank werd toegewezen. Behalve dit bedrag dient de verdachte ook de schade van andere slachtoffers te vergoeden. De rechtbank vond daarnaast 500 euro smartengeld per slachtoffer een billijk bedrag. 

Het Openbaar Ministerie had een lagere gevangenisstraf (48 maanden, met aftrek) geëist, vanwege de jonge leeftijd van verdachte. De rechtbank zag daar geen strafvermindering in en veroordeelde de dader voor het medeplegen van oplichting en diefstal tot 52 maanden cel, met aftrek van het voorarrest van negen maanden.

Meer nieuws