Afbeelding

Inwoners gaan aan de slag met een toekomstverkenning

Algemeen

De gemeente staat een nieuwe toekomstverkenning te wachten. Dit keer niet geschreven door ambtenaren in het gemeentehuis, maar door meer dan honderd inwoners, die zich hiervoor bijna twee dagen opsluiten in het dorpshuis van Noordwelle. Dat gebeurt op 26 en 27 juni.

Initiatiefnemers zijn Sjoerd Luteijn en Martine Verweij. Zij zijn met het idee op de proppen gekomen en zijn er negen maanden geleden mee aan de slag gegaan. Het lijkt erg op de methode Future Search, maar het heet nu Toekomstverkenning. 

Het principe lijkt eenvoudig. In tien werkgroepen worden thema’s als leefbaarheid, recreatie, voedsel, jongeren, ouderen, ondernemerschap en ecologische systemen en sociale klassen in groepen tegen het licht gehouden. Er wordt gekeken naar het verleden, heden en toekomst. 

Eén van die groepen wordt geformeerd door Marieke Braber, voorzitter van Hiswa-Recron. ‘’In het begin had ik mijn twijfels, maar ik word steeds enthousiaster. Ik ben op zoek gegaan voor mensen in mijn groep. Ik had een lijstje van twintig mensen en de eerste tien zeiden al ja. Dat voelt goed.’’

Dat is ook de ervaring van Luteijn. ‘’We gaan zoeken naar gedeelde grond. Waar zijn we het over eens? Ik denk dat dat wel eens meer kan zijn dan dat er tegenstellingen zijn.’’ Nu is het moment om aan de slag te gaan. De gemeente heeft immers ook de ambitie om haar toekomstvisie weer eens te herijken. Die kunnen elkaar aanvullen.

Enthousiast

Zo denkt wethouder Hanno Canters er ook over. ‘’Ik ben er erg enthousiast over”, laat hij desgevraagd weten. Dat er geen ambtenaren bij betrokken zijn – of beter gezegd die zich terug getrokken hebben – heeft volgens hem te maken met de drukke tijd in het gemeentehuis. “Ik denk dat het wel goed is dat die er nog even niet bij betrokken zijn. Ik ben heel benieuwd.’’ Eind van dit jaar moeten de bevindingen van betrokkenen op tafel liggen. Daarvoor is nog een dag in het najaar uitgetrokken.

Meer nieuws