Werk van Frederique Spigt
Werk van Frederique Spigt

Schouwen dompelt zich onder in kunst

Algemeen

Dit weekend gaat de achtentwintigste editie van de Kunstschouw van start. Op meer dan vierendertig inspirerende locaties in voornamelijk de Westhoek tonen zo’n honderdveertig kunstenaars hun werk tot en met 18 juni. De grote vraag is of alle wegwerkzaamheden in de directe omgeving het bezoekersaantal gaat drukken. Normaal trekt het evenement zo’n tienduizend mensen.

Berita Valk, artistiek leider van de Kunstschouw, die dertig jaar geleden zijn eerste editie beleefde, is benieuwd wat het effect zal zijn. Maar ze is er niet minder enthousiast over. Een jaar lang heeft ze alle energie gestoken in het benaderen van kunstenaars en locaties. ”Nu moet het allemaal kloppen.’’

Bijkomend fenomeen is, dat veel bezoekers van de Kunstschouw ook op het eiland overnachten. Dat was eertijds een van de redenen van de toenmalige gemeente Westerschouwen om er geld en energie in te steken. De Kunstschouw is nooit meer weggegaan en is steeds groter geworden. Daar ligt voor de organisatie ook een uitdaging want het vinden van vrijwilligers met enige affiniteit met de kunst is en blijft een uitdaging.

Kunstenaars komen graag naar het evenement en melden zich vaak spontaan aan; anderen worden verzocht naar de Westhoek te komen. Ze komen niet in de laatste plaats omdat het publiek vaak uit is op het kopen van kunst. Maar ook de onderlinge contacten nodigen uit om een lange week naar Schouwen te komen. De locaties strekken zich uit tot Brijdorpe en Kerkwerve. Veel verder zal het evenement niet gaan, om de eenvoudige reden dat bezoekers de kans moeten hebben zoveel mogelijk locaties te bezoeken.

Berita Valk is enthousiast over het resultaat van een jaar lang voorbereiden. Op de website kunstschouw.nl staan alle locaties en deelnemende kunstenaars. Eén daarvan is Frederique Spigt, die naast haar muzikale carriere ook de kunst gevonden heeft.

Meer nieuws