Tweede Kamerlid Joba van den Berg met links directeur Siemco Louwerse (Fotografie: Liza de Bie).
Tweede Kamerlid Joba van den Berg met links directeur Siemco Louwerse (Fotografie: Liza de Bie).

Recordaantal bezoekers open dag Watersnoodmuseum

Algemeen

De open dag van het Watersnoodmuseum heeft zaterdag een ongekend aantal bezoekers getrokken.

In totaal 3.163 mensen kwamen van heinde en verre naar Ouwerkerk om daar getuige te zijn van uiteenlopende activiteiten, voorstellingen en presentaties. Met dit aantal is het de drukst bezochte open dag ooit voor het Watersnoodmuseum. Het was een mooie afsluiting van vier dagen ‘70 jaar Herinneren en Vooruitkijken’, die de officiële opening vormden van het herdenkingsjaar 2023.
De open dag werd geopend door CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg uit Goes. Zij hield een toespraak en blikte daarin ook terug op de nationale herdenking van woensdag 1 februari die veel aandacht kreeg. “De afgelopen dagen zijn vele verhalen over wanhopige situaties en hartverscheurend verdriet weer verteld. Opdat wij niet vergeten”, aldus Van den Berg.
Naast ‘niet vergeten’ noemde het Tweede Kamerlid nog twee voor haar belangrijke reden om te blijven herdenken. “Mensen toonden solidariteit met hen die getroffen waren. Solidariteit en omzien naar elkaar zijn voor mij essentiële pijlers om een samenleving te kunnen zijn. Laat die solidariteit van toen ons inspireren vandaag. Want ook vandaag zijn er mensen in binnen en buitenland die onze hulp kunnen gebruiken”. Tot slot gaf ze aan dat blijvende aandacht voor waterveiligheid van groot belang is tegenwoordig.
Van den Berg opende behalve de open dag ook de nieuwe tentoonstelling ‘Herdenking in Delfts blauw’, vanaf nu te zien in Caisson 3 van het Watersnoodmuseum. Het is en tentoonstelling, samengesteld uit Delfts blauwe borden en tegels, door de jaren heen geschonken aan het museum. Deze werden na de Ramp veelal verkocht om geld in te zamelen voor het Nationaal Rampenfonds. Het museum kreeg er de afgelopen jaren tientallen uit nalatenschappen.

Meer nieuws