Het grote feest is weg uit Zierikzee, maar de eerste kreeft blijft.
Het grote feest is weg uit Zierikzee, maar de eerste kreeft blijft.

Zierikzee houdt vast aan de eerste kreeft

Algemeen

De eerste Oosterscheldekreeft kwam altijd uit Zierikzee en dat zal ook dit jaar het geval zijn. Donderdag 30 maart wordt ze opgevist uit de Oosterschelde om vervolgens op een kar naar de Vismarkt gebracht te worden.

Het is een reactie van een groep ‘boze’ inwoners van Zierikzee die niet blij zijn met het besluit van de Stichting Oosterscheldekreeft om na 22 jaar te verhuizen naar Kortgene. ‘’Daar zwemt nog geen verdwaalde kreeft in de sluis”, liet oud-voorzitter Luit Ezinga eertijds al weten in WereldRegio.

Donderdag 30 maart is de eerste dag dat de kreeft gevangen mag worden. Dat is dus ook de dag dat het dier uit de Oosterschelde bij Zierikzee gehaald gaat worden, gelijktijdig met het feestje in Kortgene, waarvoor de landelijke media is uitgenodigd. In Zierikzee wordt het wat de initiatiefnemers betreft een feestje voor de ‘gewone man en vrouw’. Niet een bobo-aangelegenheid, zoals het eerder was. Het is de bedoeling dat Zierikzee jaarlijks in de schijnwerper komt. Wat dat betekent voor de Stichting Oosterscheldekreeft, is niet duidelijk. In Zierikzee zijn vissers en horecamensen van de partij.

Meer nieuws