Afbeelding

Gouden Pit voor de Bewaerschole

Algemeen

Stichting De Bewaerschole uit Burgh-Haamstede heeft tijdens de Kern met Pit-dag in Middelburg de provinciale Gouden Pit (trofee) in de wacht gesleept. 

De Bewaerschole kreeg deze trofee voor haar inzet om vernieuwende kunst zo toegankelijk mogelijk te maken voor een breed publiek. Door het plaatsen van kunstobjecten in de openbare ruimte wil de Bewaerschole bovendien ook een bijdrage leveren aan de leefomgeving. 

De Bewaerschole ontving de trofee uit handen van Jack van der Hoek, juryvoorzitter en burgemeester van Schouwen-Duiveland.

Vorig jaar begon De Bewaerschole met het meerjarige programma The Future Has Many Histories. Binnen dit programma geven kunstenaars uit binnen- en buitenland hun artistieke visie op de historische, geologische of geografische relatie met de omgeving. Hun visie komt tot uiting in een aantal achtereenvolgende exposities die tot eind 2023 te zien zijn. The Future has Many Histories bestaat naast deze exposities ook uit het plaatsen van een aantal kunstwerken in de openbare ruimte.

In dit programma is de nodige aandacht voor het betrekken van het publiek. Zo was er bij de start een speciaal diner waarbij kunstenaars en buurtbewoners elkaar konden ontmoeten. De inwoners van de Westhoek en hun bezigheden vormen daarnaast ook een bron van inspiratie en informatie voor de kunstenaars. De afbeelding en animatie van het kind met de vlieger, die nu op de buitenmuur van de Bewaerschole te zien is, vormt daar een voorbeeld van. 

De bedoeling is dat er dit jaar verschillende kunstobjecten in de openbare ruimte worden geplaatst. En ook bij de onthulling daarvan kunnen de dorpsbewoners rekenen op een uitnodiging. 

Dit in de hoop dat deze objecten tot verwondering en discussie tussen voorbijgangers leiden, waardoor spontaan contacten kunnen ontstaan. 

Voor dit project heeft de Stichting Bewaerschole niet alleen subsidie van Kern met Pit gekregen, maar ook nog de Gouden Pit; een trofee plus een bedrag van € 1500. Dankzij deze provinciale trofee komt De Bewaerschole dit voorjaar uit in de landelijke finale.

Meer nieuws