Robbert Lievense
Robbert Lievense

Raad broedt op hogere vergoeding voor zichzelf

Algemeen

Het werk voor de lokale politici loopt zo de spuigaten uit dat ze een extra vergoeding voor de werkzaamheden willen hebben. Achter de schermen wordt een plan uitgewerkt, waarvan het nog niet duidelijk is wanneer de gemeenteraad er een klap op gaat geven. Raadsleden krijgen nu iets meer dan duizend euro per maand en dat kan verhoogd worden tot ruim dertienhonderd euro.

In Nederland is de hoogte van de vergoeding aan raadsleden, wethouders en burgemeesters gekoppeld aan het aantal inwoners. Schouwen-Duiveland telt 34.000 inwoners en dat betekent dat de gemeente in de categorie tot 40.000 inwoners behoort. Door een trede hoger te gaan, kan de vergoeding wat verruimd worden. Volgens raadslid Robbert Lievense (Leefbaar Schouwen-Duiveland) is dat gerechtvaardigd omdat het werk op Schouwen-Duiveland als toeristengemeente behoorlijk zwaarder is dan een reguliere gemeente met hetzelfde aantal inwoners.

De verruiming van de vergoeding betekent dat ze bij hun werkgever aan tafel te kunnen gaan zitten om iets minder te gaan werken. Raadsleden hebben in de regel allemaal een andere baan naast het raadswerk. Hierdoor is er meer ruimte voor het raadswerk, dat meerdere avonden per week beslaat.

Als dit besluit genomen wordt gaan ook de wethouders en de burgemeester omhoog. Wethouders gaan dan van 6.821 euro naar 7.458 euro. De burgemeester krijgt dan 9.280 euro op zijn rekening gestort, in plaats van de 8.560 euro die hij nu krijgt. Lievense weet niet wanneer het voorstel naar de gemeenteraad gaat. ‘’Het is niet chique om een besluit te nemen over je eigen vergoeding.’’ Dus bestaat de kans dat het besluit voor de volgende raad gaat gelden. Dat duurt nog drie jaar.

Meer nieuws