Afbeelding

Heimwee

Algemeen

Heimwee

Onze kinderen zongen vroeger de bekende liedjes van Elly en Rikkert. Prikkelend met een duidelijke boodschap. Elly en Rikkert zongen ook liedjes voor volwassen. Aan één lied moest ik vanmorgen denken. “Wij bouwen grootse kathedralen voor de god van geld en schone schijn. De welvaart fonkelt in de schalen, maar als ik drink van deze wijn. Proef ik het bloed van Abel. Ik ben een banneling in Babel. En ik heb heimwee sinds ik hier ben gestrand. Ik heb heimwee naar een lang verloren land.”

Heimwee, een intens sterk verlangen naar huis. Vooral als je ergens in een andere omgeving verblijft. Op vakantie, of als je uit logeren bent. Die andere omgeving waar je gedesoriënteerd rondloopt en waar al het vertrouwde en veilige gemist wordt. Waardoor er een diep emotioneel verlangen naar thuis is.

Heimwee kan je ook op een dieper niveau hebben. Je kan heimwee hebben omdat je leven niet is wat het volgens jou zou moeten zijn. Dat diepe gevoel dat je niet thuis bent zonder dat je echt je huis hebt verloren. Het gevoel niet thuis te zijn in dit leven. Je kunt je niet thuis voelen in je lichaam. Er verandert zoveel en zo snel in onze maatschappij, waardoor je het niet meer kunt bijbenen. Er wordt onrecht aan je gedaan waar je niets aan kunt doen. Je kunt niet thuis zijn in je relatie. Je kunt op de vlucht zijn voor een ander, op de vlucht zijn voor jezelf. Mensen kunnen ontheemd zijn en toch wonen in een huis. We zijn niet waar we wezen moeten. Het is niet allemaal zoals het bedoeld is. Ik heb heimwee! Wie heeft ons wijs gemaakt dat we in het paradijs zijn? In deze wereld is er een leegte die bijna niet meer lijkt te vullen. Wat en hoe we het ook proberen. We zijn vaak tot op het bot verdeeld. Ik heb heimwee, naar het land waar dit allemaal niet meer speelt.

In de Bijbel lees ik in Jesaja: God haalt bannelingen weer thuis. Vijanden worden vrienden. Oorlog wordt er niet meer geleerd. Vrede op aarde. Geen verdriet en geen gebrek. Geen heimwee meer. Een echt en werkelijk thuis en er is ruimte voor iedereen. Dat beloofd God aan mensen die vol van zijn van heimwee. Daarom kwam Jezus naar deze wereld. Door Zijn komst is dat nieuwe thuis alreeds begonnen. Dat te geloven geeft hoop in tijden vol van heimwee.

Leo Molenaar

Meer nieuws