Wethouder Paula Schot heeft woensdag in het bijzijn van dominee Leo Molenaar een boodschappenkast (rechts) in Bruinisse geopend.
Wethouder Paula Schot heeft woensdag in het bijzijn van dominee Leo Molenaar een boodschappenkast (rechts) in Bruinisse geopend. Foto: WereldRegio

“Belangrijk om als samenleving naar elkaar om te blijven kijken”

Algemeen

Om iedereen te helpen die niet genoeg geld heeft om boodschappen te doen. Dit is de achterliggende gedachte van de boodschappenkast in de hervormde kerk in Bruinisse. Dergelijke initiatieven zijn ook al ontplooid in Burgh-Haamstede en Zierikzee. Bovendien wil SMWO inventariseren waar er op het eiland nog meer boodschappenkasten staan.

In de kast staan producten, zoals blikgroente, knakworstjes, pasta’s, sauzen, rijst, koffie, suiker, bloem, schoolkoeken, (af)wasmiddel, toiletpapier en zeep, die je gratis en anoniem kunt meenemen. Anderen kunnen er dezelfde producten achterlaten of doneren. De af te leveren of op te halen producten zijn te vinden achter de hervormde kerk aan het Kerkplein. Bij de deur van de boodschappenkast staat het bordje ‘boodschappen’. Dit kan zeven dagen per week van 6.00 tot 23.00 uur. 

“Het is heel ‘mooi’ dat het hier in Bruinisse is en dat ze het opgepakt hebben”, zei wethouder Paula Schot, die woensdag namens de gemeente Schouwen-Duiveland de officiële opening verrichtte. “Maar het is wel triest dat het ook nodig is. We zien zoveel mensen die met armoede te maken hebben. Dat heeft echt niet alleen meer met inkomen te maken. Ook mensen, waarvan je altijd dacht dat ze samen een prima inkomen hebben, krijgen het aan het eind van de maand moeilijk. Als de uitgaven op je energierekening zo ver stijgen, dan moet je dat ergens compenseren. Niet iedereen heeft zo’n buffer.”

Het initiatief van de boodschappenkast vindt Schot wel echt bij Bruinisse passen. “Het is en blijft belangrijk dat we als samenleving naar elkaar om blijven kijken en die oprechtheid en interesse in elkaar houden als het nodig is.”

Volgens Leo Molenaar, dominee van de hervormde kerk en initiatiefnemer van de boodschappenkast, draait het om het principe ‘Samen Delen’: wie kan geven van wat je over hebt en nemen van wat je nodig hebt. De grote vraag is natuurlijk of de mensen gaan komen. “Ten tweede”, zei geeft Molenaar aan, “gaat het tijd kosten om het te accepteren.”

Met de boodschappenkast wil de dominee vooral verbinden tussen samenleving en kerk. “Hier hebben we als kerk ook ja tegen gezegd omdat we ons als hervormde gemeente verbonden en verantwoordelijk weten voor het dorp. Of je lid bent of niet of van een andere kerk. We zitten letterlijk op de drempel van de kerk. Die symboliek zit er in.”

Meer nieuws