Afbeelding

Uitreiking eerste exemplaar Kerkenvisie Schouwen-Duiveland

Algemeen

Het eerste exemplaar van de Kerkenvisie Schouwen-Duiveland wordt woensdag 28 september uitgereikt aan wethouder Jacqueline van Burg. Zij ontvangt deze uit handen van de projectleider Kerkenvisies Zeeland, Jan van de Voorde. 

De Kerkenvisie Schouwen-Duiveland is de eerste in een reeks van gemeentelijke kerkenvisies, die voor alle Zeeuwse gemeenten worden opgesteld. De kerkenvisies worden ontwikkeld in opdracht van en samen met de gemeenten door Erfgoed Zeeland, die daarvoor samenwerkt met Coup Urban Producers.
In de Kerkenvisie Schouwen-Duiveland zijn achtenveertig kerkgebouwen en voormalige kerkgebouwen opgenomen. Hiervan zijn 37 nog in religieus gebruik. Voor minstens zestien van deze zevenendertig kerkgebouwen geldt dat binnen nu en vijftien jaar de religieuze functie onzeker is vanwege afnemend kerkbezoek. Ook hebben tien van deze zestien gebouwen de status van rijksmonument. De onderhoudskosten van deze rijksmonumenten zijn hoog. Dit vormt een bedreiging voor het voortbestaan van deze kerkgebouwen.
De kerkgebouwen op Schouwen-Duiveland zijn van grote culturele, historische en educatieve waarde. Ze worden gewaardeerd door zowel inwoners als bezoekers van de kernen waarin zij staan. Om dit belangrijke religieuze erfgoed toekomstbestendig te maken, is de Kerkenvisie Schouwen-Duiveland opgesteld. Hiervoor hebben gesprekken plaatsgevonden met kerkeigenaren, erfgoedorganisaties, inwoners en ondernemers.  In de Kerkenvisie zijn aanbevelingen opgenomen voor het toekomstbestendig maken van de kerkgebouwen op Schouwen-Duiveland. Zo wordt aanbevolen een platform ‘Toekomst Kerkgebouwen Schouwen-Duiveland’ op te richten. Ook moeten eigenaren van kerkgebouwen ondersteuning krijgen bij de keuzes waarmee ze te maken krijgen. Hergebruik, nevenbestemming en herbestemming zijn opties waardoor bijvoorbeeld verval en/of sloop kan worden voorkomen.

Meer nieuws