Gedicht Luctor, Jorien Brugmans op caisson museum | Foto: 'Rise from the water', Lorenzo Quinn in Venetië
Gedicht Luctor, Jorien Brugmans op caisson museum | Foto: 'Rise from the water', Lorenzo Quinn in Venetië

Kunstenaars gezocht voor expositie watersnood

Algemeen

Het Watersnoodmuseum, de plek waar het verhaal van de Watersnoodramp van 1953 wordt verteld, zoekt voor een tentoonstelling in het herdenkingsjaar 2023 kunstwerken die bijdragen aan bewustwording rondom klimaatverandering en/of hoopvol naar de toekomst kijken.

Daarom opent ze op 25 september een zogeheten open call, als oproep aan kunstenaars die zich aangesproken voelen door het thema. In 2023 kijkt het Watersnoodmuseum vanwege de zeventigjarige herdenking van de Watersnoodramp terug naar de vreselijke gebeurtenis van toen. Tegelijkertijd wordt ook zeventig jaar vooruit gekeken. Met de huidige staat van het klimaat en de stijgende zeespiegel zijn de verhalen van toen nog altijd relevant. Met de gedachte ‘nooit meer een ramp als in 1953’ worden kunstenaars opgeroepen om mee te denken over onze toekomst met het water in relatie tot klimaatverandering en zeespiegelstijging.
De open call start op 25 september en sluit op 11 november 2022. Vervolgens worden er vijf makers geselecteerd die hun werk mogen uitvoeren en tentoonstellen in of rondom het Watersnoodmuseum. De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Jeroen Chabot (directeur van de Willem de Kooning Academie), Willemijn Simon van Leeuwen (directeur van GeoFort), Kiki Boreel (Klimaatambassadeur van de Toekomst) en Siemco Louwerse (directeur van het Watersnoodmuseum).