Marjolein van Boxtel
Marjolein van Boxtel

Marjolein loopt voor haar nichtje en oom de `Dam tot Damloop’

Algemeen

 Niemand hoeft Adrie Hoogerwerf uit Bruinisse meer te vertellen hoe ingrijpend en fataal de ziekte ALS is. Amyotrofische Laterale Slercose voluit. In twee jaar tijd verloor ze haar dochter Stephanie (34) en haar man Peter (65) aan deze spierziekte. EN aanstaande zondag loopt haar nichtje Marjolein van Boxtel uit Zierikzee de Van Dam tot Damloop; zestien kilometer hardlopen tussen Amsterdam en Zaandam en de opbrengst gaat naar onderzoek van ALS, waarover nog zoveel niet bekend is. Ze is met Stephanie niet alleen haar nichtje verloren, maar ook haar beste vriendin.

Met liefde vertelt ze over haar relatie met Stephanie; twee handen op één buik. Na wat vage klachten (vallen met de fiets bijvoorbeeld) was na de nodige onderzoeken duidelijk in februari vorig jaar dat er sprake van ALS was. Vier maanden later overleed ze. ‘’Veel te jong voor ALS zeiden de mensen. Maar het was wel zo’’, vertelt Marjolein nu. ‘’Ze was er zo gelaten onder. Ze regelde zelf haar afscheid; Vergeet-me-nietjes op de kaart en een dag voor haar overlijden nog trouwen met haar vriend. In het ziekenhuis’’.

‘’Ze woonde in Woudenberg voor haar vriend, maar de laatste periode van haar leven was ze in Bruinisse. Dicht bij ons zodat we voor haar konden zorgen. We hebben veel gesproken’’. Marjolein werkte in de zorg en was met zorg dus bekend. Ze had eerder de film van de voetballer Fernando Ricksen gezien. Die had ook ALS en sprak er (toen hij het nog kon) open over. Maar bij Ricksen duurde het proces een aantal jaren. Bij Stephanie ging het razendsnel.

Aan het einde van haar leven liet ook haar vader Peters zijn gezondheid hem in de steek. Even hoopte de familie dat het stress was door de ziekte van zijn dochter, maar niets bleek minder waar. Ook hij werd getroffen door ALS en overleed eraan in mei van dit jaar.

Wat Marjolein zich herinnert is hoe snel de ziekte toesloeg. Iedere week, later iedere dag ging Stephanie achteruit. ‘’Onze reactie was knok ervoor, maar tegen ALS valt niet te knokken. Het overkomt je’’.

Maar Marjolein had het ook niet gemakkelijk. Na de geboorte van haar zoontje, die een stuitligging had, kreeg ze te kampen met ernstige bekkeninstabiliteit en moest ook gaan revalideren. Ze cijfert het weg tegen het licht van wat haar nichtje en oom is overkomen. Inmiddels is ze hersteld en haar zus Christina vroeg haar wat nu haar doel was geworden.

‘’En toen is het idee ontstaan om te gaan lopen voor ALS wat ik dus zondag ga doen. De weersverwachting is een graad of zestien en regen’’. Het deert haar niet, zo gemotiveerd is ze. Om er een doel aan te koppelen heeft ze als een vanzelfsprekendheid gekozen voor ALS. Mensen die haar nog willen steunen moeten er snel bij zij.  Het kan via de website  www.hardlopen.alsacties.nl

en zoek naar Marjolein van Boxtel .

Adrie Hoogerwerf uit Bruinisse is trots op haar nichtje. ‘’Natuurlijk is het mooi dat er geld ingezameld wordt, maar voor mij betekent het veel meer. Marjolein heeft het echt zwaar gehad na de bevalling. En dan nu gaan lopen. Ik vind het fantastisch’’.

Meer nieuws