Pauline Klerkx
Pauline Klerkx

“Het taboe van dementie is nog niet doorbroken”

Algemeen

Het Odensehuis bestaat al wat langer, maar het vijfjarig bestaan wordt donderdag 29 september gevierd in de Molenberg in Burgh-Haamstede. Het Odensehuis is er voor mensen waar beginnende dementie zich aanmeldt. Dat zijn allang niet alleen maar oude mensen. Op dit moment is de helft van de bezoekers nog maar in de zestig en dat brengt nieuwe vragen met zich mee.

Pauline Klerkx, vanaf het eerste uur coördinator van het Odensehuis, ziet het gebeuren. Niet dat mensen steeds jonger door Alzheimer getroffen worden, maar wel dat het sneller gediagnosticeerd wordt. Dat dementie op die leeftijd een enorme impact heeft. Vaak werkt de partner nog, om maar eens wat te noemen. In het Odensehuis delen bezoekers hun ervaringen.

Soms bij een kop koffie, soms onder het genot van een spelletje en soms met een uitstapje. Op die manier wil het Odensehuis een ontmoetingsplaats zijn. ‘’Toen we begonnen zei ik nog dat we een taboe wilden doorbreken. Dat is er nog. Het is vaak de omgeving die raar reageert op iemand met (beginnende) dementie. Dan vertel je het maar niet en blijf je weg bij je vereniging’’, vertelt ze.

‘’We zien dat mensen met dementie er vaak wel mee kunnen leven. Op een gegeven moment is er geen verleden en geen toekomst, alleen het nu. Het is voor de omgeving van zo iemand heel wat lastigere.’’ De partners vinden steun bij elkaar in het Odensehuis: soms met partners, soms zonder.

Eerder al was het Odensehuis aan de Grevelingenstraat in Zierikzee van plan om de vleugels uit te slaan naar Haamstede. Maar corona en een onderbezetting gooiden roet in het eten. ‘’Maar we pakken de draad weer op en gaan weer beginnen. Op die andere locatie (Molenberg, red.) willen we nieuwe mensen ontmoeten”, vertelt Klerkx.

Waar dus ook de ‘verjaardag’ gevierd gaat worden op de 29e september. Vanaf 14.30 tot 16.00 uur is iedereen welkom.
Ze organiseren deze middag samen met de Alzheimer Werkgroep. Deze werkgroep bestaat onder meer uit een casemanager dementie van de Zeeuwse Zorgschakels, medewerkers van buurtzorg, Eilandzorg, SMWO en Odensehuis. Er is dan ook een informatiestand en leden van de werkgroep zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en de Nieuwe Odensefilm zal twee keer worden vertoond.

Het Odensehuis wordt gefinancierd door de gemeente en is daardoor laagdrempelig en kosteloos. Voor het Odensehuis hoeft iemand nog niet bij de dokter geweest te zijn. Het gaat juist om die fase naar dementie toe; een periode van onzekerheid. Het huis in Zierikzee is maandag, dinsdag en donderdag geopend van 10.00 tot 15.00 uur.

Meer nieuws