Afbeelding

Gehoord worden van groot belang bij Ammekare

Algemeen

In iemands leven kunnen zich onverwachte zaken voordoen. Je werk plotseling verliezen, en echtscheiding of ander verdriet dat je leven op zijn kop kan zetten. De één heeft de vaardigheden om vorm te geven aan de nieuwe situatie. Voor de ander is dat heel lastig. Juist voor die groep is er Ammekare, een gespreksgroep in Zierikzee, Brouwershaven, Burgh-Haamstede en Bruinisse. Het is geïnitieerd door de gemeente en opgepakt door de stichting Herstel Talent. Iedereen kan er zo aanschuiven. Kosteloos.

De achtergronden van de deelnemer zijn even divers als de personen zelf. Wie na een slechte soms zelfs traumatische ervaring de aansluiting met de omgeving verliest, voelt zich niet gehoord. De verbinding met de omgeving lijkt te verdwijnen en juist die is nodig om de draad terug op te pakken. Op zo’n moment voelt het vertrouwd om met mensen een gesprek aan te gaan, die in dezelfde situatie zitten of gezeten hebben. Dat is Ammekare.

Een deel van de bezoekers heeft een psychische knauw gekregen. En de ervaringen met de hulpverlening zijn vaak ook minder positief. ‘’Het is zo belangrijk om gehoord te worden. Dat er iemand naar je luistert”, legt Klazina Tuinier uit. Zij is directeur van Herstel Talent en net als de anderen in de stichting ervaringsdeskundige. Dat maakt dat er een basis van gelijkwaardigheid is die blijkbaar werkt.

‘’Ik leer hier om te luisteren naar anderen en vooral ook naar mezelf. Dingen anders te zien en dat helpt”, vertelt een van de deelnemers. Door gehoord te worden wordt het weer iets gemakkelijker om zelf weer contacten te leggen in de samenleving, die daarvoor bol leek te staan van onbegrip. Dat maakt de mensen die het aangaat behoorlijk eenzaam en dat is niet bevorderlijk voor herstel. 

Zo ook is ook het verhaal van een vrouw, die slechte ervaringen heeft met de hulpverlening en met iemand in haar directe omgeving die haar negatief afschilderde. Dan lijkt je toekomst even uitzichtloos. Bij Ammekare hoort ze soortgelijke verhalen en dat sterkt haar: het geeft haar energie om terug de samenleving in te gaan. Want als één ding duidelijk is voor de deelnemers is dat die samenleving maar moeilijk omgaat met mensen die even van het geijkte afdwalen, misschien wel in de war zijn door negatieve ervaringen.

De gemeente Schouwen-Duiveland heeft afspraken met Herstel Talent en betaalt de laagdrempelige voorzien ook. Dus kan iedereen binnenwandelen: kosteloos en zonder indicatie. De mensen bepalen zelf het moment waarop ze binnenwandelen en bepalen zelf het moment waarop ze wel of niet iets van zichzelf delen met de anderen. ‘’We hadden een man, die pas na drie keer iets over zichzelf vertelde. Prima toch”, aldus een van de deelnemers.

Ammekare is er ook voor mensen die zich eenzaam voelen. Niet iedereen is in staat een zogenoemd netwerk op te bouwen. Als je dan alleen bent, verlies je ook het contact met de samenleving en de zo gewenste verbinding met anderen. Mensen zijn nu eenmaal sociale wezen en hebben contact nodig. Misschien wel juist op het moment dat het je even wat minder of misschien wel veel minder gaat.

www.hersteltalent.nl

Waar komt 

Ammekare bij elkaar?

In Bruinisse op maandag en donderdag van

09.00 - 13.00 uur (vanaf 2023 alleen op donderdag 09.00 -

13.00 uur) in dorpshuis de

Vanger.

In Brouwershaven op donderdagochtend van

09.00 - 13.00 uur in het Tonnenmagazijn.

In Burgh-Haamstede op maandag en donderdag van

13.00 - 17.00 uur (vanaf 2023 alleen op maandag van

13.00 - 17.00 uur) in dorpshuis de Schutse.

In Zierikzee op maandag-, dinsdag- en

donderdagmiddag van 13:00 tot 17:00 in het Cultuurhuis aan het Jannewekken 19

Meer nieuws