Afbeelding

Buurt verwelkomt vluchtelingen, maar wel vragen over overlast

Algemeen

‘Komen er gezinnen of alleenstaande mannen?’, ‘hoeveel mensen zijn er voor de beveiliging?’ en ‘mogen ze na elf uur ’s avonds nog tafeltennis spelen in de gymzaal?’ De buurtbewoners van de Meie aan de Grachtweg in Zierikzee zijn maandag geïnformeerd over de komst van vijfendertig vluchtelingen. Geen onvertogen woord vanuit de buurt, maar wel zorgen over wat de opvang voor overlast kan gaan bezorgen.

Wethouder Ankie Smit (GroenLinks) en ambtelijk projectleider Jasper Bolle probeerden alle vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Zo goed mogelijk, want of de geplande einddatum van de opvang op 1 oktober realistisch is, bleef onbeantwoord. Smit: ’’We hebben de afspraak met het Rijk tot 1 oktober. Als er een nieuw verzoek komt, zullen we dat opnieuw moeten gaan bekijken.’’ Het is aan burgemeester en wethouders om daar een besluit over te nemen. ‘’Het is crisisopvang en dat kun je niet met de buurt afstemmen, wel informeren we de mensen zoveel mogelijk. Vandaar deze rondleiding”, aldus Smit. Verder: ‘’Of we nog een verzoek krijgen of er misschien een grotere opvang gerealiseerd moet worden, weten we op dit moment niet’’.

Tolkentelefoon

Het probleem in het Groningse Ter Apel is groot. Dat is waarom het Rijk een beroep op de provincies heeft gedaan. Het gaat om vluchtelingen die overal vandaan kunnen komen en die allemaal asiel willen aanvragen en daarvoor vanuit Zierikzee ook weer naar Ter Apel moeten om papieren in orde te maken. Omdat de nationaliteiten onbekend zijn, worden er voldoende tolken ingeschakeld. Er is een tolkentelefoon beschikbaar.

Zeeland moet tweehonderdvijftig mensen opvangen en een klein deel daarvan komt dus naar Zierikzee. In de klaslokalen zijn bedden geplaatst (acht per lokaal) en verder is alles aangesleept. Een oud bankstel is neergezet en de wasmachines komen van de kringloopwinkel. Vanuit de kerken zijn vrijwilligers opgetrommeld. Ds Marian Riedijk uit Zierikzee coördineert dat vanuit de kerken. Ook worden er ambtenaren ingezet, niet alleen vanuit Schouwen-Duiveland. Ook andere gemeenten springen bij. Anders dan eerder is er dit keer geen beroep gedaan op het plaatselijke Rode Kruis.

Omdat het tot het moment van de komst onduidelijk is welke mensen deze kant opkomen, is het voor de organisatie ook nog lastig om te weten hoe een en ander gaat lopen. Maar het meeste is geregeld. Zo zijn er twee broodmaaltijden per dag en is een Turks restaurant in Burgh-Haamstede ingeschakeld voor het avondeten.
Burgemeester Jack van der Hoek, verantwoordelijk voor de opvang, liet vorige week al van zich horen: “Het is goed dat we nu definitief van start kunnen gaan met de crisisnoodopvang van vijfendertig mensen en hen een tijdelijk onderkomen kunnen bieden. Zoals gezegd hoop ik dat deze mensen kunnen rekenen op een warme en gastvrije ontvangst, zoals we dat op Schouwen-Duiveland gewend zijn”. Mensen met vragen kunnen voor meer informatie kijken op de website van de gemeente: www.schouwen-duiveland.nl/crisisnoodopvang. Daar staat een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen.

Zoontje
De meeste vragen hadden dus betrekking om mogelijke overlast. Veel van de omwonenden grenzen direct aan de school. ‘’Mijn zoontje gaat ’s avonds om acht uur naar bed. Meestal valt hij snel in slaap’’, laat een omwonende weten. Jasper Bolle benadrukt dat er huisregels zijn, maar mensen worden niet opgesloten en kunnen zich vrij bewegen. ‘’We hebben wel met de politie afgesproken dat ze wat vaker langs rijden.’’

Meer nieuws