Logo wereldregio.nl

Gouden dames

Afgelopen zondag won succescoach Sarina Wiegman het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal met het Engelse nationale elftal. Zij won deze prijs overigens voor de tweede keer, omdat ze het vier jaar terug ook al flikte met het Nederlandse dameselftal. De vraag of Sarina misschien het Nederlandse herenelftal moet gaan coachen wordt, vooral door mannen, vaak weggelachen als een slecht idee. Mannen beweren namelijk dat zij het meeste verstand hebben van voetbal en een vrouw als bondscoach dus echt niet gaat werken. Ik kom redelijk vaak in een kroeg waar mannen over voetbal praten, maar daar heb ik nog nooit een man iets zinnigs over voetbal horen zeggen. Het lijkt mij dan ook een prima plan om Sarina Wiegman aan te stellen als nieuwe bondscoach van het Nederlandse mannenelftal.

De heren hoeven overigens niet bang te zijn dat de vunzige voetbalkantinetaal verloren gaat als er een vrouw aan het roer komt te staan. Dat bewees NOS-analist Dionne Stentler. Na afloop van de door Engeland gewonnen EK-finale, riep zij dat Sarina een gouden gleufheeft. Hiermee refereerde ze aan Louis van Gaal. Hij had tijdens het WK van 2014 alle geluk aan zijn kont hangen, net als Sarina Wiegman nu. Volgens Arjen Robben had Louis daarom een gouden pik.

Enfin, Sarina Wiegman moet gewoon de nieuwe bondscoach van de Nederlandse heren worden. Tuurlijk zal het even wennen voor haar zijn. Ze is gewend om met stoere wijven te werken. Als je dan ineens voor een groep staat waarbij de mannen hun haren verven, goed gestijlde outfits dragen en tere zieltjes hebben, dan moet je daar even aan wennen. Al gaat haar dat vast wel lukken, misschien kan ze er zelfs wel voor zorgen dat het weer een beetje echte kerels worden.

Al vraag ik mij tegenwoordig wel af wat dat is, een echte kerel. Zijn corpsballen eigenlijk echte kerels? U weet wel, de gasten die vorige week in opspraak kwamen. Toen er een filmpje uitlekte van een toespraak tijdens de lustrumviering van het Amsterdams studentencorps. Hierop was te zien dat zon 100 Thierry Baudet look-a-likes schreeuwden dat alle vrouwen hoeren zijn.

De ophef hierover was groot en terecht. Het gaf meteen aan dat de vrouwenemancipatie op sommige vlakken nog een lange weg heeft te gaan. Ik denk dat Sarina Wiegman als coach van het Nederlandse mannenelftal een goede bijdrage kan leveren aan de vrouwengelijkheid. Al blijft de gouden gleuf’ grap er wel in, want een grapje moet kunnen. Het bekt ook wel lekker, vindt u niet?

Stefan van Doorn