Logo wereldregio.nl
<p>Alteklein 2.0 met uiterst links Mischa van der Wekken, neef van Harry en zoon van Daan van der Wekken.</p>

Alteklein 2.0 met uiterst links Mischa van der Wekken, neef van Harry en zoon van Daan van der Wekken.

Alteklein 2.0 de act van Muziek Monumentaal

Muziek Monumentaal zal dit jaar anders zijn anders. Geen groot aantal muziekgezelschappen op tal van plaatsen in de monumentale stad. Slechts één optreden, maar wel een bijzondere. Alteklein wordt nieuw leven in geblazen. Op zaterdag 10 september tijdens Open Monumentendag.

De bestuursleden van Muziek Monumentaal gaan ermee stoppen: Daan van der Wekken, Susan de Bil en Karin Peute. Het organiseren kost steeds meer energie en het wordt tijd dat het stokje wordt overgenomen. Dat gebeurt ook want poppodium Brogum bestudeert de mogelijkheden en kansen. Het oude bestuur zal wel artistieke hand- en spandiensten leveren. Maar voor dit jaar heeft het bestuur een muzikale en bijzondere uitsmijter gevonden in Alteklein.
Schouwenaren van vijfenveertig jaar en ouder kunnen het zich wellicht nog herinneren: in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was er op Schouwen-Duiveland een eigenzinnige muziekgroep actief, genaamd Ensemble Alteklein. In deze zogeheten ’neo fanfare’ werd met instrumenten uit de bezetting van een fanfareorkest, zoals saxofoon, tuba, trombone en slagwerk eigen composities van saxofonist en bandleider Harry van der Wekken gespeeld.

Naast dat er invloeden te herkennen zijn uit allerlei muziekstijlen (blues, tango, Latijns-Amerikaanse muziek, en natuurlijk fanfare) bevat het repertoire van Ensemble Alteklein ook een gezonde dosis humor. De plaats waar deze groep tot stand kwam was een repetitieruimte in een polder even buiten Zierikzee, aan de Altekleinseweg.
In 1995 werd een cd opgenomen. De toenmalige drummer van Ensemble Alteklein opperde het idee om nu, meer dan vijfentwintig jaar later, de muziek van deze groep nieuw leven in blazen. Een ander voormalig bandlid, saxofonist Mischa van der Wekken (neef van bandleider Harry), werd gevraagd om de zogeheten ‘2.0 versie’ van Ensemble Alteklein verder vorm te geven. Zo geschiedde: afgelopen juni werd op het Eindeloos Eiland Festival in Kortgene het resultaat aan het publiek gepresenteerd.
Omdat de oorspronkelijke bandleden vrijwel allemaal afkomstig zijn van Schouwen-Duiveland mag een optreden van Ensemble Alteklein 2.0 in Zierikzee natuurlijk niet ontbreken. De ‘2.0 versie’ van Ensemble Alteklein bestaat uit zeven professionele musici die een frisse, eigen draai weten te geven aan de door Harry van der Wekken gecomponeerde nummers en alles onder leiding van saxofonist (en voormalig inwoner van Zierikzee) Mischa van der Wekken.