Het echtpaar Klap kan weer gerust gaan slapen
Het echtpaar Klap kan weer gerust gaan slapen

Eigenaren woning Salvatorhoeve in het gelijk gesteld

Algemeen

Een echtpaar, dat door de gemeente bestookt is met dwangsommen omdat het permanent in een woning op de Salvatorhoeve in Ouwerkerk zou wonen, is door de Raad van State in het gelijk gesteld. De gemeente zou tal van controles uitgevoerd hebben tot en met het controleren van ziektekostendeclaraties en gesteld hebben dat het paar er permanent woonde. Dat is niet toegestaan op het park. Het paar bestreed de permanente bewoning en is nu in het geljjk gesteld. De dwangsommen liepen op tot tienduizend euro en dat bezorgde het paar slapeloze nachten.

WereldRegio besteedde eerder aandacht aan de kwestie.

Bejaard paar zal en moet uit woning in Salvatorhoeve

De Raad van State moet het verlossende woord gaan spreken in de kwestie Salvatorhoeve in Ouwerkerk. Daar zitten Aad en Nancy Klap. Volgens eigen zeggen af en toe, volgens de gemeente permanent. Het is er de gemeente alles aangelegen om gelijk te krijgen. Het is een recreatiewoning en daar mag niet permanent gewoond worden. De gemeente gaat ver. Vraagt medische gegevens op, heeft inzage in bankafschriften en valt de woning binnen. Het stel woont volgens eigen zeggen in Capelle aan de IJssel, bij de zus en nicht van Aad. In 2005 kochten ze een woning op de Salvatorhoeve. ,,De makelaar zei ons niet dat het niet mocht, maar wel iets van: zie maar, iedereen woont hier”, legt Nancy uit. Bij het inschrijven in de gemeente werd er ook niets gezegd. ,,en we werden zelfs door de burgemeester uitgenodigd voor ons vijftigjarig huwelijk. Ja dan voel je je toch welkom”, vertelt de 79-jarige vrouw. Haar man Aad is net zo oud.

Tot 2016 was er geen vuiltje aan de lucht. Ze wisselden Capelle aan de IJssel af met Ouwerkerk en hun camper waarmee ze heel Europa doorreizen. Maar de gemeente beet zich op enig moment vast in ‘het dossier’. Capelle aan de IJssel werd bezocht door een door de gemeente ingehuurde rechercheur. Die vertoonde zich later ook op het park. Onder protest werd hij binnengelaten. 

Volgens het tweetal steekt de gemeente veel energie in het halen van gelijk. Zorgverzekeraar Menzis moest overzichten van de ziektekostenrekeningen overleggen. ,,Alles wordt gecontroleerd. Ik had een keer problemen met mijn gehooraparaat. In Capelle moest ik weken wachten, in Goes kon in meteen terecht. Zonder gehoorapparaat ben ik niks”, legt mevrouw Klap uit. Voor de gemeente was het het zoveelste bewijs dat het paar hier woont: in een recreatiewoning.

De twee zeggen veel bewijslast van de gemeente te kunnen weerleggen. ,Als we criminelen zouden zijn, begreep ik het. We hebben ook het gevoel dat het gemeentebestuur niet weet wat de ambtenaren doen. We hebben een keer een gesprek aangevraagd met wethouder Van Burg, maar dat werd weer afgezegd. Nu worden we een beetje murw en weten het niet meer.’’

Aad Klap: ,,We hebben onder protest al een bedrag van tienduizend euro betaald. Nu hangt ons nog een bedrag boven het hoofd van 25.000 euro. Dat hebben we niet. Dus als we dat moeten betalen, moeten we het huis verkopen. Maar zegt de gemeente dan ineens dat we wel in Capelle aan de IJssel wonen of komen we dan op straat te staan’’, vraagt Klap zich af.

Het tweetal haalde eerder haar gelijk bij de rechter, maar de gemeente weet niet van wijken en stapte naar de Raad van State. Daar is het nu wachten op. Wordt de gemeente in het gelijk geteld, dan staat het bejaarde paar niets anders te doen dan het huis op de Salvatorhoeve te verkopen. Het vreet. Mevrouw Klap is door alle spanningen al vijftien kilo afgevallen. ,,Wie zegt ons waarom de ambtenaren dit doen. Ik denk wel eens wat een geld moet dit allemaal kosten”, besluit mevrouw Klap.

Meer nieuws