Afbeelding

Bus verdwijnt uit dorpskern Burgh-Haamstede

Algemeen

Zeeland ontwikkelt een nieuw mobiliteitssysteem en daar gaat Burgh-Haamstede mee aan de slag. Het nieuwe systeem zet in op minder haltes, snellere buslijnen en goed voor- en natransport van en naar centrale haltes. Provincie en gemeenten zoeken samen naar maatwerk. 

Het plan uit de dorpsvisie om de dorpsas in Burgh-Haamstede naar een verblijfsgebied om te vormen, is de aanleiding met elkaar na te denken over het toekomstig openbaar vervoer in het dorp voor inwoners en bezoekers. De samenwerkende partijen gaan daarom een mobiliteitshub testen. Uitgangspunt is dat het openbaar vervoer niveau hetzelfde blijft, zodat iedereen gemakkelijk van deur tot deur kan reizen. De vorm verandert wel. 

De provincie Zeeland, Connexxion, gemeente en de projectgroep, met daarin enkele betrokken dorpsbewoners, dorpsraad en ondernemersvereniging, hebben samen nagedacht over hoe ze invulling willen geven aan de proef. De partijen denken dat de sleutel voor succes ligt in het creëren van een centrale plek in het dorp waar verschillende vormen van mobiliteit bij elkaar komen. 

Dit noemen ze een mobiliteitshub. De doorgaande busroute verdwijnt tijdens deze periode (tijdelijk) uit het dorp. Deze proef past ook in de uitwerking van de dorpsvisie, waarin inwoners en ondernemers in Burgh-Haamstede met elkaar afgesproken hebben dat de dorpsas een verblijfsgebied moet zijn waar de auto te gast is. In dat beeld horen ook geen grote lijnbussen meer thuis. Maar het is wel belangrijk dat er een openbaar vervoersysteem blijft, zodat iedereen gemakkelijk en snel van deur tot deur kan reizen. 

Meer nieuws