Afbeelding

Zierikzee duikt in het verleden

Algemeen

Met medewerking van toneelgezelschap de Rederijkers duikt Zierikzee zaterdag 16 juli rond de Dikke Toren in het verleden. Na de troonsafstand van Karel V in 1555 kwam het tot spanningen in de Nederlanden. De politiek van Karels zoon, koning Filips II, in 1559 vertrokken naar Spanje, leidde tot grote weerstand bij de adel en de steden.

De beeldenstorm van 1566 had tot gevolg dat de hertog van Alva, gouverneur der Nederlanden, door de Spaanse koning Filips II naar hier werd gestuurd om de opstand neer te slaan. Alva voert nieuwe belastingen in om de oorlogslasten te financieren. Zierikzee moet Spaanse soldaten binnenlaten: ze leggen een zware last op de bevolking vanwege de inkwartiering. Ook het platteland heeft eronder te lijden vanwege rovende soldaten.

In 1571 treft een misoogst het noordwesten van Europa. Het stadsbestuur van Zierikzee, trouw aan de Spaanse koning, koopt graan voor de armen in de stad. Er is grote vrees voor invallen van de Watergeuzen. Zierikzee stelt wachters op de toren en laat de grachten uitdiepen. In Brussel wordt besloten vijfhonderd Spaanse soldaten naar Schouwen te sturen. Ze worden over het eiland verdeeld. Verscheidene inwoners vertrekken, vooral vissers, vanwege de dreiging die van de soldaten uitgaat.

Op 1 april 1572 nemen de Watergeuzen bij verrassing Brielle in. In Zierikzee is het nieuws de volgende dag bekend. Vlissingen sluit zich aan bij de opstand tegen de koning en stelt zich onder de prins van Oranje, Veere doet hetzelfde. Alleen Middelburg blijft trouw aan de koning, een beleg door de geuzen ten spijt. Na Vlissingen en Veere was Zierikzee de derde stad in Zeeland, die zich onder de prins van Oranje stelde en daarmee koos voor de Opstand. Uiteindelijk zou het tot 1577 duren voordat alle steden en eilanden de zijde van de prins van Oranje zouden stellen. Zierikzee moest eerst nog een negen maanden durend beleg doorstaan in 1575/1576. Na de overgave aan Christóbal de Mondragón duurde de Spaanse bezetting evenwel niet lang en na drie maanden, nog in 1576, was de stad weer aan de zijde van de prins. 

In 1581 volgde het ‘Plakkaat van Verlatinghe’ waarbij de opstandige gewesten de trouw aan de Spaanse koning opzegden. Vanaf toen veranderde de Opstand tegen het wettig gezag in een oorlog, die uiteindelijk in 1648 beëindigd zou worden met de Vrede van Munster. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had zijn zelfstandigheid met veel geweld en geduld verkregen.
Zaterdag 16 juli gaat Zierikzee terug naar de zestiende eeuw. Rondom de Dikke Toren verrijst een kampement waar je het dagelijks leven uit deze tijd kunt meemaken. Er zijn diverse doe-activiteiten voor jong en oud. De Rederijkers laten het publiek aan de hand van een reeks korte voorstellingen kennismaken met een aantal hoofdrolspelers uit het Zierikzee van 1572. Stichting Centree verzorgt de innerlijke mens en stelt de Dikke Toren open. In fiZi kun je de raamexpositie ‘O kijk, die oude afbeeldingen van dat beleg hier!’ De organisatie is in handen van Organisatiebureau Guusje Poot.

Meer nieuws