Afbeelding

KNRM komt met hotspotkaart

Algemeen

Met het vakantieseizoen in aantocht heeft de KNRM (de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij) een hotspotkaart gemaakt. Op de kaart staan vijf gebieden op zee en binnenwateren waar watersporters vaak in de problemen komen en hulp nodig hebben van de KNRM. 

De hotspotkaart is onderdeel van KNRM’s watersportcampagne “Wij helpen…bij nood en problemen op het water”. Met flyers in jachthavens, informatie op social media en op de website informeert de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en hoe ze te voorkomen. 

Sander Kuipers, coördinator niet-spoedeisende hulp bij de KNRM. “Motorproblemen is reden nummer één waarvoor watersporters ons inschakelen. Dat zien we door het hele land, en dus ook in deze vijf gebieden. Maar deze hotspots hebben nog extra aandachtspunten, waardoor watersporters in de problemen komen.’’

Ook daar vaart de KNRM geregeld uit om boten los te slepen. Op het Veerse Meer wordt watersporters afgeraden zelf hun boot los te duwen vanwege oesters op de bodem die kunnen zorgen voor verwondingen. Dus de vele vastlopers op de Zeeuwse Stromen dienen alsnog weggesleept te worden door passanten, of als dat niet lukt door een KNRM-reddingboot. 

KNRM Station Neeltje Jans vraagt watersporters extra aandacht voor veiligheid bij de Oosterscheldekering (OSK). De getijdestroming kan voor zeer gevaarlijke situaties zorgen rondom de OSK. Om te voorkomen, dat schepen door deze gevaarlijke stroming te dicht bij de kering komen ligt er aan beide zijden een veiligheidslijn. Voor de veiligheidslijn ligt de voorwaarschuwing van gele tonnen. Deze markeren het gevaarlijke gebied, tevens is het volgens het BPR (Binnenvaartpolitie reglement) verboden achter de voorwaarschuwing te komen. Dit geldt voor alle waterrecreanten! 

Komt u in de problemen voor de kering? Gooi een anker uit en waarschuw direct de kustwacht via kanaal 16, of 0900-0111 of bel 112. Zandbanken verplaatsen zich door getijdestroming in de buurt van de kering. De sterke stroming in het gebied zorgt ervoor, dat sommige zandbanken zich verplaatsen. Met name de Banjaard verzandt richting de vaargeul. Blijf daarom altijd in de vaargeul welke wordt gemarkeerd door de betonning en zorg dat uw kaarten up-to-date zijn. Om gevaarlijke situaties te voorkomen dient het vaartuig tevens te beschikken over voldoende motorvermogen. 

Ook watersporters hebben te maken met natuurbeheer. Natura 2000 is wetgeving om de natuur te beschermen. Zowel op de Noordzee als de Oosterschelde zijn verschillende gebieden aangemerkt als Natura 2000 gebied. Deze gebieden zijn niet of beperkt toegankelijk voor watersporters en scheepsvaart. Kijk voor meer informatie op www.natura2000.nl

Met de hotspotkaart wil de KNRM watersporters bewust maken van het belang van een goede voorbereiding. In de watersportcampagne attendeert de KNRM watersporters ook op hun speciale app. Met de gratis KNRM Helpt App kunnen watersporters vaarplannen maken, informatie uit de omgeving raadplegen (zoals jachthavens, marifoonkanalen, watersportwinkels en bunkerstation) en de weersvoorspelling in de gaten houden. En met een speciale knop schakelen ze snel hulp in bij pech of noodsituaties. Bij gebruik van de app zien de Kustwacht en KNRM onmiddellijk waar de boot zich bevindt.

Plus afbeelding

Meer nieuws