Een eerdere productie van de Rederijkers
Een eerdere productie van de Rederijkers

Rederijkers verhalen over pest

Algemeen

Na een gedwongen stilte van twee jaar door de coronamaatregelen laten de Rederijkers Zierikzee zich weer horen en vooral ook zien.

De afgelopen maanden hebben de eenenveertig spelers gerepeteerd voor een nieuw, ongeveer anderhalf uur durend, historisch theaterspel: De Pest er in - code zwart. Een gedramatiseerd verhaal van een waargebeurde geschiedenis. Een productie opgedeeld in maar liefst tien scènes, die spelen in een authentiek decor. Het publiek wordt verdeeld over de steeds wisselende speellocaties, waardoor het bijna lijkt alsof een privé-voorstelling wordt voorgeschoteld.


Dat publiek wordt mee terug genomen naar 1666. Het jaar waarin Zierikzee voor de vierde keer in korte tijd wordt getroffen door de pest. Deze gruwelijke ziekte stond ook bekend als de Zwarte Dood en teisterde Europa in de Middeleeuwen keer op keer. In die periode groeide er geen generatie op die niet minimaal één keer te lijden had onder deze pandemie.
In 1666 gaan de stadspoorten op slot om de Zwarte Dood buiten te sluiten. Niemand mag Zierikzee meer in of uit. Huizen met pestlijders worden dichtgetimmerd, zodat de bewoners zich niet aan de quarantaine plicht kunnen onttrekken. Het leven in de stad wordt volledig op z’n kop gezet. En in die zware omstandigheden doet pestmeester Lieven Boeije wat hij kan om de zieken te verplegen en verdere uitbreiding van de pest tegen te gaan.
‘De Pest er in - code zwart’ wordt gespeeld in het gebied tussen parkeerplaats Havenpoort en haven ‘t Sas. Het stuk gaat woensdag 7 september in première. De andere voorstellingen zijn op 8, 9 en 10 september en op 14, 15, 16 en 17 september. Kaarten zijn in de voorverkoop voor 13,50 euro uitsluitend te bestellen via de website www.rederijkerszierikzee.nl.

Meer nieuws