Pech en broosheid doen Duiveland degraderen

Actueel SD|Sport

Duiveland is na drie seizoenen weer gedegradeerd naar de vierde klasse van het zaterdagvoetbal.

Drie momenten van pech en een broze defensie hebben de Oosterlandse formatie in het beslissende nacompetitieduel met Zaamslag de das omgedaan. Over de hele wedstrijd kun je concluderen dat Duiveland de beter voetballende ploeg is geweest in Wemeldinge, het neutrale terrein voor de apotheose van het seizoen 2021/2022. Voetbal wordt echter beslist op momenten die zich tijdens een hele wedstrijd voor doen. Voor en tegen, maar voor Duiveland wogen de ‘nadelen’ zaterdag zwaarder dan de ‘voordelen’.
In een eigenlijk zeer matige - spanning, zenuwen, hitte, speciaal duel - eerste helft gebeurde er erg weinig. Of het was dat Zaamslag aan een rode kaart ontsnapte vanwege een bewuste tackle van achter op de enkels van de afscheid nemende Leen IJzelenberg. De middenvelder had het geluk dat hij er zonder kleerscheuren van af kwam. Het eerst pechmoment had plaats in de 36e minuut toen Zaamslag op 1-0 kwam. De bal leek weg te zijn gewerkt door Duiveland maar via een blok op de bal tijdens een duel om de bal caramboleerde de bal opmerkelijk genoeg met nog een behoorlijk grote boog over Duiveland-doelman Simon de Bruine.
De eerste acht minuten na de pauze waren in ieder geval veel leuker dan de hele eerste helft bij elkaar. In de 47e minuut kreeg Zaamslag een honderd procent kans om de wedstrijd op slot te gooien, twee minuten verder scoorde Dylan van Klinken zeer overtuigend 1-1 uit een strafschop na een overtreding op Robbert de Bruine, die voor rust ook al goed te pakken was genomen, en in de 52e minuut moest keeper De Bruine redding brengen. Een minuut later werd het alsnog 2-1 omdat de defensie van Duiveland gewoonweg te soft optrad.
Deze tegentreffer kwam hard aan bij Duiveland. Zaamslag voelde dat goed aan en ging op jacht naar een derde goal. Deze viel in de 72e minuut en na een fraai lobje van Ronald Zwager, die ook zijn laatste wedstrijd voor Duiveland speelde, dat de Zaamslag-goalie net over zijn lat tikte. Een derde tegentreffer bleek teveel voor de ‘kraojen’. Met een kopbal in de 85e minuut zorgde Van Klinken met zijn tweede koppend voor de aansluitingstreffer: 3-2. Twee minuten later behield Thijs Rentier van ongeveer 35 meter het overzicht. Met de doelman uit positie mikt hij de bal op de lat, het tweede moment van pech. In blessuretijd volgde nummer drie. Van Klinken schoot van veraf op de lat.
Met zoveel pech kun je bijkans niet winnen. Betreft het een normale competitiewedstrijd, maakt het allemaal niet zoveel uit. Nu was het het een alles-of-nietswedstrijd. Met een pijnlijke degradatie tot gevolg.