Logo wereldregio.nl
Vugar Abbassov
Vugar Abbassov

Krapte op arbeidsmarkt kans voor statushouders

Nu het bedrijfsleven van gekkigheid niet weet hoe ze vacatures ingevuld moet krijgen, is er de kans voor statushouders op Schouwen-Duiveland om de arbeidsmarkt te betreden. Vugar Abbassov uit Zierikzee weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dat is. Daarom wil hij andere nieuwkomers de helpende hand bieden. 

In 2008 kwam hij met zijn gezin vanuit Azerbeidzjan naar Zierikzee. Abbassov was journalist, maar pakte alles aan wat hij kon vinden. Het was niet het werk waar hij voldoening uithaalde, maar wel een plek waar hij het Nederlands onder de knie wist te krijgen. Nadat Zeeuwland hem een kans bood op een stageplaats, heeft hij nu een vaste baan als wijkbeheerder bij woningbouwcorperatie Woonkwartier in Zevenbergen. zij gaven hem een kans.

Veel statushouders slagen er niet in om succesvol te zijn op de arbeidsmarkt. “Natuurlijk zijn er mensen die traumatische ervaringen hebben en het niet kunnen, maar toch moeten ze het proberen. Een bezige bij heeft geen tijd voor verdriet.’’ Maar door de taalbarrière ontstaan snel problemen. Probeer als statushouder maar eens een vacature te lezen. En werkgevers op hun beurt weten niet hoe ze deze nieuwe groep in de samenleving kunnen bereiken. Daar begint vaak het probleem al. “Natuurlijk lukt het niet snel om in je oude beroep terug te keren, maar werken is echt de manier om te integreren.” Het opbouwen van een netwerk is nodig om onderdeel van de samenleving te zijn. Hij heeft het aan den lijve ondervonden.

Abbassov heeft  stichting Connect opgericht. In eerste instantie bedoeld om de banden tussen zijn vaderland en Nederland te verstevigen. Maar onder die vlag wil hij nu graag statushouders bijstaan. Simpel om te helpen bij het lezen van vacatures en sollicitatiebrieven op te stellen. Abbassov spreekt meerdere talen en kan dus meerdere groepen helpen. Het is zijn overtuiging dat de krapte op de arbeidsmarkt van nu het moment is om stappen te zetten als nieuwkomer.

Maar hij ziet om zich heen dat teveel statushouders thuis zitten en nauwelijks contacten hebben. “Ik heb er al vaker voor gepleit om een ruimte in te richten, waar ze elkaar tegen kunnen komen, ervaringen kunnen delen. Ik denk dat ik nog eens aanklop bij de gemeente om zo iets te realiseren.’’

vugarabbasov@hotmail.com