Arie Roon in Dikke Toren bij de eerste presentatie van de Graat. Het kunstwerk komt terug.
Arie Roon in Dikke Toren bij de eerste presentatie van de Graat. Het kunstwerk komt terug.

Voortaan betalen voor Dikke Toren

Algemeen

De Dikke Toren gaat zaterdag 4 juni vanaf 13.00 uur weer open voor publiek. Anders dan in het verleden betalen bezoekers, ongeacht of ze de toren beklimmen 2,50 euro entree.

Vroeger kostte alleen het beklimmen vier euro. Hier is vorig jaar al mee geëxperimenteerd. De toren had in het verleden vaak honderdduizend bezoekers waarvan een klein deel de trappen besteeg en dus betaalde.

De nieuwe beheerder is de culturele organisatie Centree. Die huurt de toren van de stichting Monumentenbezit. ,,Daarvoor hebben we inkomsten nodig. Maar er is vanaf nu van alles te beleven op de begane grond”, legt Centree-voorzitter Frank van Asten uit. Zo komt het kunstwerk ‘de Graat’ van kunstenaar Arie Roon terug als een eerbetoon aan de overleden Brouwenaar. Ook andere kunstenaars geven acte de présence. In de toekomst worden de verdiepingen ook weer gebruikt.

In de maanden juni en september is de toren open van donderdag tot en met zondag. In de zomermaanden juli en augustus is de toren geopend van dinsdag tot en met zondag. Door de toren in beheer te nemen, krijgt Centree een vaste uitvalsbasis aan de voet van haar evenemententerrein, het plein voor de Nieuwe kerk. Vrijwilligers gaan de toren beheren. ,,Vrijwilligers kunnen we nog wel gebruiken”, aldus Van Asten.

www.centree.nl

Meer nieuws