Afbeelding

Groots vliegerfestival in Renesse

Algemeen

Eén van de grootste vliegerfeesten van Nederland, het Internationaal Vliegerfestival, heeft komend pinksterweekend, zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni, plaats op het strand van Renesse.

De vijfde editie van dit evenement wordt gehouden op het strand bij strandrestaurant Our Seaside (strand Renesse Oost 2, duinovergang Kijkduin). Meer dan honderd (professionele) vliegeraars uit Duitsland, Zwitserland, België en Nederland laten op alle dagen een bonte verschijning van veel vliegers en objecten op. Er zijn Chinese dieren, honinggraadvliegers, octopussen, walvissen en een kreeft in alle soorten en maten te zien. Het vliegerfestival is nationaal en internationaal ook zeer geliefd bij de vliegeraars. ,,Dit komt onder meer omdat wij als strandrestaurant Our Seaside alle deelnemers goed verzorgen en in de watten leggen”, aldus Rob Rameau, organisator van het vliegerfeest en eigenaar van Our Seaside.
Het strand komt vol te staan met allerlei bezienswaardigheden, zowel op de grond als in de lucht. Van klein naar groot kun je objecten bekijken, soms wel zestig meter grote vliegers. Het is een vliegersevenement waar je een dag (deel) naar hartenlust mee kan vullen en van kunt genieten. Voor de hele kleintjes staat ook weer het ‘vliegersnoepen’ op het programma. Een mandje met snoep wordt met een vlieger opgelaten en op grote hoogte vallen de snoepjes uit de lucht.
Op het strand is veel te zien. Het luchtruim staat vol met prachtige vliegers en objecten van deelnemers uit binnen- en buitenland. Katja en Markus Flender uit Duitsland hopen de gigantische draak op te laten (ontwerp van Rolf Zimmermann). Het Mascotte Team uit Nederland zet het luchtruim vol met octopussen en Manta Rays, een rogachtig model. Ook historische vliegers komen aan bod van hoe het allemaal begon. De Cody ’s van Toon Hannink zijn echte bouwwerken waar hij graag over vertelt. Ook de patchworkvliegers komen sterk aan bod. Zo vertoont Albert Trinks zijn Edo’s van ‘Afgaanse meisje met groene ogen’ die bekend geworden is door National Geografic. Roger en Karin Stevens uit België hebben ook vele vliegers, waarop figuren/modellen zijn geappliqueerd. De toegang tot het vliegerfestival is gratis. Het vliegeren start iedere dag van 11.00 tot 17.00 uur, indien het weer dit toelaat. Op maandag 6 juni eindigt het vliegerevenement om 15.00 uur.
Speciaal voor dit evenement is een gratis parkeervoorziening op de Brouwersdam ingericht. De bebording langs de A57 geeft aan waar dit is. Een pendelbus rijdt bezoekers dan naar strandopgang Kijkduin waar het evenement plaatsvindt.

Meer nieuws