Afbeelding

Vrije stemmen

Algemeen

Aan het werk

Er heeft zich de afgelopen week een bijzondere alliantie gevormd in de eilandelijke politiek. GroenLinks, PvdA en VVD zetten hun vraagtekens bij de wijze waarop de gemeente probeert mensen vanuit de bijstand naar betaald werk te begeleiden.

De linkse partijen van oudsher vanuit de gedachte dat betaald werk je maatschappelijke positie versterkt en het zelfvertrouwen vergroot. De liberalen vanuit de gedachte dat je heel wat moet mankeren wil je een bijstandsuitkering krijgen.

Nu hebben ze elkaar gevonden. Wellicht allemaal met een eigen beweegreden, maar goed dat de vraag gesteld wordt. Ik heb diezelfde vraag een paar weken geleden ook opgeworpen in deze column. We zullen onorthodoxe manieren moeten bedenken om meer mensen aan het werk te krijgen. De markt schreeuwt erom. Het is altijd lastig om mensen geplaatst te krijgen. Maar met de vele vacatures van nu zal het bedrijfsleven heel wat gewilliger zijn. Grijp die kans.

Tegelijkertijd wel het advies om de menselijke maat niet uit het oog te verliezen. Mensen komen niet vanzelf in de bijstand. Er is niks mee om wat extra energie in het zoeken van gepast werk te steken. Het bedrijfsleven staat er nu om te springen. Maar zorg er tegelijkertijd voor dat er geen heksenjacht gaat ontstaan, waardoor er slachtoffers gaan vallen. Dat is het paard achter de wagen spannen.

Aad van der Wouden

Meer nieuws