Aart-Jan Bil en Simone Gogos-Moelker voegen twee mooie producten samen
Aart-Jan Bil en Simone Gogos-Moelker voegen twee mooie producten samen

Griekse olijfolie en Zeeuwse zeegroentes zijn gouden mix

Algemeen

De zilte smaak van de Zeeuwse zeekraal gecombineerd met de volle en wat bittere Griekse olijfolie uit Chalkidiki blijkt een groot succes.

Het seizoen van de Zeeuwse zeegroenten is weer gestart. Waar de meeste boeren smeken om regen doet Aart-Jan Bil dit niet. ,,Dit zijn de ideale omstandigheden om zeegroentes te kweken.” Al meer dan een decennium teelt Bil zeegroenten in Kerkwerve. In kassen achter de woning van Bil staat de zeevenkel en zeebanaan rijen dik opgesteld. De zeekraal en lamsoren worden op drie plekken bij zilte waterbronnen verbouwd. Naast de Heerenkeet is een stuk grond waar de zeegroentes van Bil worden verbouwd. De zeegroentes worden op natte grond geteeld, dit maakt de zeekraal perfect mals en zilt.

Sinds een aantal jaar combineert de passie voor de zilte groenten met de olijfolie passie van Simone Gogos-Moelijker en haar man. De liefde voor Zeeland en Griekenland in een fles kwaliteitsolijfolie voor koud gebruik, de naam is Eleolado wat Grieks voor Olijfolie is.

Het is een daverend succes in al meer dan 120 speciaalzaken worden de olijfoliën met zeekraal en zeevenkel verkocht. Voornamelijk in Zeeland vindt de afname plaats. Voor een liter olijfolie is wel tien tot dertien kilo olijven nodig. De olijven worden geplukt en op dezelfde dag geperst en gefilterd, na dat proces komen de vaten olijfolie naar Nederland waar de zeekraal en zeevenkel erbij wordt gedaan. Niet alle zeegroenten zijn geschikt. Lamsoren geven niet genoeg smaak af, voor zeebanaan geldt hetzelfde. Dit product is het resultaat tussen mensen die met veel passie en liefde hun ambacht beoefenen. Het zijn twee werelden die perfect bij elkaar blijken te passen: Griekse olijfolie en Zeeuwse zeegroentes.

FOTO

Meer nieuws