Logo wereldregio.nl
<p>Brogum-voorzitter Swen Blikman bekijkt met bassist Rudy Klippel een fragment van de film over Anywave. Klippel heeft inmiddels 27 keer op het podium van Anywave gestaan.</p>

Brogum-voorzitter Swen Blikman bekijkt met bassist Rudy Klippel een fragment van de film over Anywave. Klippel heeft inmiddels 27 keer op het podium van Anywave gestaan.

(Foto: )

Geschiedenis Anywave in film

Veertig jaar popfestival Anywave is voor de organisatie van Brogum reden geweest om een film te maken over het festival. Jaap Verseput uit Zonnemaire is ermee aan de slag gegaan en vrijdag gaat de film in première in Brogum. De voorstelling begint om 20.00 uur.

Filmtheater FiZi doet het maandag 30 mei en zaterdag 4 juni nog eens dunnetjes over. Beide voorstellingen beginnen om 20.00 uur.

De organisatie achter Anywave plaatst zich bij de presentatie in een rijtje van andere ‘historische’ gebeurtenissen. In 20 januari 1981 wordt Ronald Reagan de nieuwe president van de VS. 1981 Is het jaar dat er voor het eerst melding wordt gemaakt van de ziekte Aids, de vlucht van de Space Shuttle vindt plaats, IBM presenteert de personal computer op de consumentenmarkt en Griekenland wordt als tiende land toegelaten tot de Europese Gemeenschap.

In dat jaar nemen Lupo Mulder en muzikanten van de Kort Dag Band op Schouwen-Duiveland het initiatief om een muziekfestival te organiseren. De bandjes die worden geprogrammeerd zijn nogal divers: van harde rock tot meer geestelijk georiënteerde muziek. Als naam voor het festival wordt Anywave bedacht. 

Anywave is het langst bestaande festival op Schouwen-Duiveland. In Zeeland deelt Anywave die plek met Klomppop. De eerste keer dat het georganiseerd is was in 1981. ,,Het lijkt ons mooi na 39 afleveringen eens stil te staan bij het ontstaan en verdere ontwikkeling van het festival. Hoe kwam de naam tot stand, waarom dit initiatief, hoe is het precies begonnen, welke keuzen zijn er gemaakt, welke bands hebben er gespeeld, wat voor invloed heeft het festival op de muziek scene van Schouwen-Duiveland gehad? Die vragen worden in de film beantwoord. Volgende week staat in deze krant het programma van Anywave 2020.