Logo wereldregio.nl
<p><br>Jos&eacute; Blanco en Donna Cabanov laten het publiek graag kennis maken met alles wat Spanje te bieden heeft. </p>


José Blanco en Donna Cabanov laten het publiek graag kennis maken met alles wat Spanje te bieden heeft.

(Foto: Marieke Mandemaker)

Bezoek Spanje aan de Appelmarkt

In 1977 is José Blanco vanuit Spanje naar Nederland gekomen en heeft zijn sporen verdiend in de horeca, waaronder tien jaar in het Hilton in Rotterdam. Maar het duurde tot 2020 voordat zijn grote droom waarheid werd:een eigen restaurant, Mi Olivo aan de Appelmarkt in Zierikzee. Zijn passie deelt hij met zijn vrouw Donna. Samen doen ze niets liever dan hun liefde voor Spanje delen met hun bezoekers.

Door corona is hun enthousiasme wel op de proef gesteld. Al snel moest de zaak door de beperkende maatregelen sluiten op steun hoefde het stel niet te rekenen. Maar nu zijn ze er weer en is alles tot in de puntjes geregeld. Met een Spaanse kok in de keuken wanen bezoekers zich bij een bezoek in het zuidelijke land. Blanco: ,,Ik wil dat je hier kunt eten, zoals in de zijstraatjes van Barcelona. Alles vers en authentiek”.

Zijn vrouw Donna wil voor de bezoekers graag een gids zijn in de Spaanse keuken. Want niet alle gerechten zijn hier bekend. Tapas kennen de meeste mensen wel, maar het wordt al anders met pinxos en misschien ook wel de vele soorten paella. ,,Ja we nemen echt de tijd voor mensen. Het gaat ook om de gezelligheid. Hier ben je al snel meerdere uren.’’

Wat voor het eten geldt, geldt ook voor de wijnen. Er is een rijk assortiment aan Spaanse wijnen in diverse prijsklassen. Het drie verdiepingen tellende restaurant heeft bijna negentig zitplaatsen, maar oogt door de indeling intiem. ,,En hierdoor kunnen we ook groepen kwijt en ze een eigen verdieping geven”, legt Donna uit. 

José Blanco hoopt dat de inwoners van Schouwen-Duiveland zich laten verleiden tot het Spaanse avontuur. ,,Wij zijn er helemaal klaar voor en hopen veel mensen te kunnen verwelkomen.’’ Net als andere horecabedrijven is het een uitdaging om voldoende personeel te vinden. Maar wie die uitdaging aandurft, wacht aan het einde van het seizoen dan wel een leuk reisje naar Barcelona. Spaanser kan niet.