Logo wereldregio.nl
Foto: Smileus

Gemeente scoort weer hoog met tekenbeten

De gemeente Schouwen-Duiveland staat wederom in de top vijf van gemeenten waar de meeste tekenbeten geteld worden. Dat blijkt uit de ‘tekenradar’ van de Universiteit van Wageningen. Op nummer één staat het Zuid-Hollandse Westvoorne.

Door tachtigduizend tekenbeetmeldingen in tien jaar via Tekenradar.nl is bekend dat je in Drenthe de grootste kans hebt op een tekenbeet. Snel een teek verwijderen halveert de kans op de ziekte van Lyme. Ook is bekend hoe de ziekte van Lyme herkend kan worden. Vanaf nu kunnen mensen wekelijks aangeven of ze gebeten zijn. Daardoor is binnenkort op elk moment zichtbaar wat de actuele kans op een tekenbeet is.

Precies tien jaar geleden lanceerden het RIVM en Wageningen University Tekenradar.nl: het burgernetwerk voor onderzoek naar en voorlichting over tekenbeten en de ziekte van Lyme. Sindsdien zijn er ruim tachtigduizend tekenbeten gemeld. Diverse onderzoeken in samenwerking met de Lyme-centra van Amsterdam UMC en Radboudumc leverden veel nieuwe inzichten op. 

Wie kreeg er wel en geen ziekte van Lyme na een tekenbeetmelding? Dit is uitgezocht. Hierdoor is nu bekend dat de kans op ziekte van Lyme na een tekenbeet gemiddeld tweeënnegentig procent is, ondanks het feit dat twintig procent van de teken besmet is met de Lymebacterie. Als je de teek snel verwijdert (binnen enkele uren) dan halveert deze kans. Als je de teek laat zitten totdat de teek zich helemaal volzuigt, dan verdubbelt de kans op Lyme. Het onderstreept het belang om na een bezoek aan het groen een tekencheck te doen en teken snel te verwijderen.