Logo wereldregio.nl
Foto:

Routeplanner

Ik heb een uitstekend richtingsgevoel. Wanneer ik ergens met de auto heen moet, dan kijk ik thuis even op Google maps en ik weet precies hoe ik moet rijden. Dit heb ik jaren volgehouden. Nooit ga ik een routeplanner gebruiken, hield ik koppig vol. Mijn vrouw heeft er vaak op aangedrongen, maar ik hield mijn poot stijf.

Het was ergens in het najaar, op een wat sombere druilerige donkere avond. We hadden een afspraak ergens in een woonwijk. U weet wel, zo’n megawijk, met allemaal woonerven en een weg die daar doorheen slingert. Waar de nummering niet logisch is en iedere keer verspringt. We waren eerst al aan het dwalen om überhaupt de ingang van de wijk te vinden. Aansluitend konden we met geen mogelijkheid het huis vinden. De ene na de andere bocht en mijn gevoel voor richting was helemaal kwijt. De spanning steeg bij iedere bocht die de auto maakte. Mobiel vergeten, die lag thuis op het bureau. Uiteindelijk heeft mijn vrouw maar ergens aangebeld en de weg gevraagd.

Na die avond ben ik onder de druk van mijn vrouw gezwicht. De volgende dag is er een routeplanner aangeschaft. Beter om de weg te vinden en beter voor mijn huwelijk. Hij loods mij zonder te dwalen keurig naar mijn bestemming. Desnoods om de files heen. Ondertussen zijn we enkele jaren verder en ik kan niet meer zonder.

Als mens denken we soms ook dat we een uitstekend richtingsgevoel hebben om de juiste keuzes in het leven te kunnen maken. Ik bedoel een soort intuïtie wat richting in het leven geeft. Een gevoel dat bepaalt welke keuzes gemaakt worden in het leven. In veel gevallen is dit ook zo. Onze intuïtie heeft het soms bij het rechte eind. Maar vaak ook niet, dan zitten we er naast. Dan raakt je van het pad af en ben je de weg kwijt. Dat kan omdat je keuze verkeerd is, of omdat je levensweg plotseling opgebroken is. Zo kan je verdwalen in alle omleidingen. U hebt een routeplanner nodig, zou ik mijn vrouw willen nazeggen. Iemand die je de weg wijst omdat je anders in het leven verdwaald. Een leerling van Jezus was de weg ook kwijt. Hij wilde de weg door en uit het leven weten. Jezus antwoorde hem: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Hij nodigt mensen uit om Hem te volgen in en door het leven.

Leo Molenaar