Logo wereldregio.nl
Foto:

Eerste boek voor burgemeester

Op de vriendenavond van de ‘Erfgoedvrienden’ heeft burgemeester Jack van der Hoek het eerste exemplaar van het boek Gouwe Leeuwen ontvangen.

Het is geschreven door Luitzen Bijlsma uit Zierikzee. ,,In 2023 is het zevenhonderd jaar geleden dat Zeeland met de Vrede van Parijs een zelfstandig graafschap werd. En dat mag gevierd worden”, schrijft de burgemeester in het voorwoord. Hij prijst daarin het moedige verzet destijds van de poorters en de niet te onderschatten steun van de vrouwen van Zierikzee, dat aan de basis ligt van de uiteindelijke vrede. ,,Een veelbewogen geschiedenis om trots op te zijn en in leven te houden”, aldus de burgemeester.
Het boek behandelt het Beleg van Zierikzee en de Zeeslag op de Gouwe van 1304. Holland en Vlaanderen streden al tijden om het bezit van Zeeland. De poorters hielden stand en de zeeslag werd gewonnen. Zierikzee speelde een cruciale rol. Het had zomaar anders af kunnen lopen, dan was Zeeland bij Vlaanderen ingelijfd. Uiteindelijk werd in 1323 de Vrede van Parijs getekend en Zeeland werd een graafschap. Dit is in 2023 zevenhonderd jaar geleden. (bron gemeente)