Logo wereldregio.nl
Foto: Eef de Graaf productions

Handen van Pluis gaan op reis

Ruim een jaar stonden ze nu bij de Dikke Toren in Zierikzee. De drie blauwe handen die Centree door Kianoosh Gerami heeft laten maken van aangespoeld vispluis.

Het kunstwerk was tijdelijk en het is nu tijd om te gaan reizen. Eerst gaan de handen naar Middelburg om daar geëxposeerd te worden tijdens de vijfjaarlijkse kunstmanifestatie Façade2022. Ze zullen te zien zijn op het Abdijplein tezamen met een nieuw kunstwerk van Gerami. Het thema van Façade is dit jaar ‘Reconsidering our Freedom’, de vrijwaring van vrees. De hulproep van de zee om deze te verlossen van plastic, wat de handen verbeelden, sluit hier naadloos bij aan. ,,Als we zo doorgaan met het vervuilen van het water bedreigen we uiteindelijk onszelf”, aldus Gerami.
Verspreid over Middelburg sieren dit jaar nog vijftien andere (internationale) kunstwerken de buitenruimte. ,,We vinden het jammer dat de handen vertrekken, maar zijn ook trots”, zegt Frank van Asten, voorzitter van stichting Centree. ,,De handen vormen intussen een vertrouwd beeld. Het zal nog stil worden. Ongelofelijk hoeveel foto’s er van dit kunstwerk zijn gemaakt.” Naast het bezoek aan Façade2022 gaan de handen deze zomer op tour: ‘Pluis Hands-on Tour’. Als het ware een ontsnapping tijdens de kunstmanifestatie. Met Tjalk de Vrijbuiter vertrekken de handen 26 juli naar de Waddeneilanden en vervolgens reizen ze terug langs de hele Noordzeekust. Tijdens de reis vragen ze aandacht voor de vervuiling van zeeën met plastic in het algemeen en vispluis in het bijzonder. Ze worden geëxposeerd, er zijn dialoogsessies aan boord, muziek en meer.
Voor aanvang van het Zeeland Nazomer Festival zijn de handen weer terug op het Abdijplein in Middelburg. Façade2022 start op 15 juli. Centree zwaait de handen al op 10 juni uit want dan vertrekken ze met De Vrijbuiter uit Zierikzee.