De omgeving verwelkomt de Oekraïnse vluchtelingen.
De omgeving verwelkomt de Oekraïnse vluchtelingen. Foto: Marieke Mandemaker

Omgeving verwelkomt Oekraïnse vluchtelingen

Algemeen

Geen onvertogen woord vanuit de buurt, waarin het bijna oude Corneliagebouw staat en waar vanaf 1 juni de eerste Oekraïnse vluchtelingen gehuisvest gaan worden. Wethouder Ankie Smit (GroenLinks) toont zich erg tevreden. ,,Er werd zelfs een vraag gesteld over speeltoestellen voor de kinderen.’’

De gemeente heeft overeenstemming met zorgaanbieder Allévo over de huur van het oude pand nu de nieuwvestiging op steenworp afstand in gebruik kan worden genomen. De overeenkomst duurt tot 1 augustus 2023 voorlopig. ,,Er werden wel vragen gesteld over hoe dan verder. Maar dat weten we niet. Niemand weet hoe het zich ontwikkeld.’’ Wat Smit betreft komen er 250 vluchtelingen en niet meer. Zeeland moet tweeduizend mensen opvangen en wat haar betreft heeft Schouwen-Duiveland haar aandeel met 250 genomen.

Op dit moment zijn er 178 Oekraïnse vluchtelingen op Schouwen-Duiveland, waarvan tachtig kinderen. De gemeente gaat kijken welke vluchtelingen voorrang gaan krijgen om naar de Cornelia te gaan. Dat is afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden. Met de zomer op komst vervalt een deel van de huisvestingsmogelijkheden.

Vanuit het gemeentehuis wordt de opvang gecoördineerd. Smit zegt te verwachtingen dat de serviceclubs op het eiland bijspringen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Die clubs zijn al bezig met welkomstpakketten.

Meer nieuws