Logo wereldregio.nl
Foto:

Odensehuis timmert aan de weg met open huis

Wanneer dementie voorzichtige zijn intrede doet, volgt er een stortvloed aan vragen en emoties. Juist in die prille beginfase (zelfs als de diagnose formeel nog niet is gesteld) is er het Odensehuis in Zierikzee. Het belang ervan is in coronatijd pijnlijk duidelijk geworden. Het huis was grotendeels gesloten en bezoekers met dementie gingen snel achteruit: psychisch en lichamelijk. Met een open huis aan de Grevelingenstraat 2 in Zierikzee op zaterdag 14 mei van 10.00 tot 12.00 uur staat de voorziening weer in de schijnwerper.

Voorzitter Carien Cankrien en tijdelijk coördinator Veronique Vink hebben het meegemaakt. Natuurlijk probeerden de vrijwilligers wel contact te houden met de bezoekers, maar het niet bij elkaar komen, is anders en ingrijpend. Er worden spelletjes gedaan, van klaverjassen tot aan sjoelen, gezamenlijk gegeten en gelachen. Af en toe duiken ervaringen op van patiënten en partners. Dan worden die gedeeld en dat kan troostend werken.

Cankrien legt uit dat er geen verwijzing nodig is voor het Odensehuis. ,,Als je het ‘niet pluis’ gevoel krijgt, kan het Odensehuis heel waardevol zijn. Kom dan vooral langs en neem je partner mee.” In de aanloop zijn er geen kosten verbonden aan het Odensehuis. Misschien wel als er activiteiten ontwikkeld worden, want die ambitie is er wel. Natuurlijk moet er een kleine vergoeding voor de gezamenlijke maaltijd worden betaald, maar dat kost de kop niet.

Financieel wordt het Odensehuis vooral gedragen door de gemeente. Van het Odensehuis gaat een preventieve werking uit. Daarmee kunnen zorgkosten uitgespaard worden en dat is weer van belang voor de gemeente. ,,Nee, financieel zijn we langere tijd zeker.’’

Overigens bestaat het Odensehuis in september al weer vijf jaar en daar wordt te zijner tijd nog wel een feestje voor georganiseerd. Zo is er ook nog de ambitie om op andere plaatsen op het eiland Odense-dependances te organiseren. Maar alles valt of staat met vrijwilligers en die zijn zeker nodig. Ook door corona zijn er diverse verdwenen. Meer informatie is te vinden op www.odensehuis-sd.nl

Het Odensehuis is vrij te bezoeken op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur.