Afbeelding
Foto: Andrey Popov

Ergernis over traag verstrekken leefgeld

Algemeen

Er is groeiende ergernis over het verstrekken van leefgeld aan Oekraïnse vluchtelingen op Schouwen-Duiveland. Of beter gezegd, het uitblijven daarvan.

,,Eerlijk gezegd laat de gemeente de gastgezinnen en de vluchtelingen gigantisch in de steek, is onze ervaring. Wij vangen acht vluchtelingen op maar allemaal krijgen ze na zes weken nog steeds geen leefgeld. Na herhaaldelijk bellen en mailen zijn we nog geen steek verder gekomen”, laat Aleida Flikweert uit Nieuwerkerk weten. Wethouder Ankie Smit bevestigt het. ,,Het leefgeld uitkeren is inderdaad een weerbarstige opgave die langer duurt dan we zouden willen.’’

De gemeente werkt aan een centrale opvang in de oude Cornelia in Zierikzee. Momenteel zitten er zo’n 140 Oekraïnse vluchtelingen op prive-adressen. Het rijk heeft bepaald dat volwassenen 215 euro kunnen krijgen en kinderen 55 euro per maand. Dat geld is bedoeld voor de eerste levensbehoefte en eventueel een bijdrage aan het gastgezin. De uitvoering van de regeling is bij de gemeenten gelegd. In veel gevallen gaat dat goed. Hier dus minder.

Flikweert: ,,Voor zover de vluchtelingen nog niet werken, betalen de gastgezinnen alle kosten voor deze vluchtelingen. Dat bestaat inmiddels al uit enkele honderden euro’s bij sommigen. Na drie keer bellen naar de gemeente voor een extra rolcontainer voor restafval met drie keer de belofte binnen 72 uur hierover teruggebeld te worden, moet dit nog steeds gebeuren. Elke gemeente in Nederland heeft inmiddels alles voor elkaar wat betreft vluchtelingen, behalve Schouwen-Duiveland. Het is een schande voor leefbaar Schouwen-Duiveland. Gastgezinnen moeten echt zelf overal achteraan zondige enige steun van de gemeente. Er wordt soms zelfs nog niet eens gereageerd op mails. Wij zijn benieuwd hoe het straks gaat als de Cornelia gereed is voor de opvang.’’

De wethouder reageert: ,,In eerste instantie dachten we met pasjes van de Bank Nederlandse Gemeenten te kunnen werken. Gezien de landelijk grote opgave was dit voor BNG niet mogelijk. De ontheemden moeten een bankrekening openen waar de gemeente het leefgeld op kan storten. Naast een kopie van de bankpas moet men een aanvraag indienen en ingeschreven zijn bij onze gemeente. De informatie komt in stukjes bij ons binnen en wordt natuurlijk netjes verwerkt en getoetst’’.
De rijksoverheid biedt de vluchtelingen overigens een alternatief voor de bankpas: ,,U krijgt tijdens het aanvraaggesprek een pinpas (prepaid-pinpas) van de medewerker van de gemeente. Deze betaalpas kunt u op dezelfde manier gebruiken als een pinpas. Als u de pas krijgt, staat er nog geen geld op. Nadat uw aanvraag is goedgekeurd, staat het leefgeld op uw pinpas”.

Inmiddels is door de gemeente leefgeld uitbetaald aan zo’n twintig Oekraïners. Gezien de afspraken die ingepland staan zal dat aantal aan het eind van deze week naar verwachting zijn opgelopen naar ongeveer zestig, zo verwacht Smit.

Flikweert zegt namens meerdere gezinnen te spreken. Het is niet alleen het leefgeld maar ook het gebrek aan begeleiding. Nu zijn alle ogen gericht op de Cornelia omdat de opvang van vluchtelingen in de privésfeer na langere tijd ook gaat opbreken. Volgende week is er een informatieavond voor de omwonenden van de Cornelia. Maar het pand komt niet eerder dan eind deze maand beschikbaar of nog later als er nog het nodige aangepast dient te worden.

Meer nieuws