Afbeelding

Krijger zit Spiegels op de hielen

Actueel SD|Sport

Sjaak Spiegels, koploper van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee, nam in de 22e speelronde afstand van de nummer drie van de ranglijst, Kees van den Nieuwendijk.

Spiegels wordt op de hielen gezeten doordat nummer twee, Martin Krijger (links op foto), won van Marnix den Boer (rechts). Het verschil tussen Spiegels en Krijger is hierdoor nog maar tien punten. Van den Nieuwendijk lijkt even in de wachtkamer plaats te moeten nemen, hij heeft een verschil van tachtig punten goed te maken op de eerste plaats. Eén gewonnen partij is goed voor ongeveer veertig punten, waardoor, met nog vier speelrondes te gaan, Spiegels en Krijger de beste papieren lijken te hebben.
Met de topdrie eigenlijk wel uit het zicht is ook de strijd om de vierde plaats nog steeds een interessante. Michel Melkert omzeilde in Peter de Vrieze een lastige horde en loopt met Jac Weeland in op Den Boer. Ook Mark van Rooten zou zich er nog wel eens mee kunnen gaan bemoeien.
Spiegels speelde met de witte stukken tegen Van den Nieuwendijk. Spiegels wist dat Van den Nieuwendijk snel zijn a-pion opspeelt om te voorkomen dat vijandelijke stukken op b5 zijn stelling aanvallen. Nadeel van het opspelen van de a-pion is dat er een gat ontstaat op b6. Spiegels besloot in de opening direct de aanval op deze zwakte te openen. Het lukt hem hier een kwaliteit te winnen en de zwarte stukken op de koningsvleugel aardig vast te zetten. Zwart probeerde zijn stukken te ontwikkelen en een aanval op te zetten maar wit had een goede pionnenstructuur waardoor de zwarte stukken beperkt werden in hun vrijheid. In een combinatie dacht zwart stukken en een toren te kunnen ruilen en er een pion aan over te houden. Spiegels had deze variant ook doorgerekend en rekende iets verder en zwart verloor zijn paard tegen twee pionnen. Zwart probeerde met een offer nog een eeuwig schaak eruit te halen, maar dit lukte niet en zwart gaf op.

Meer nieuws