Logo wereldregio.nl
Foto:

Geestdrift

Bloeiende struiken.

In het najaar heeft er een ware metamorfose plaatsgevonden in de tuin van de pastorie. Er is gras gezaaid en er zijn nieuwe platen in de tuin gepoot. Over het zaaien van gras heb ik in een eerdere column al wat geschreven. Tijdens het poten van alle struiken en planten vroeg ik mijzelf af, of dat wel handig was zo vlak voor de winter. Maar de vakmensen hebben mij toen gegarandeerd dat dit geen kwaad kon.

Nu de temperatuur weer gestaag oploopt, komt onze tuin tot bloei. Het is werkelijk een indrukwekkend gezicht. Hoe vanuit het niets, kleine dorre hoopjes groen tot bloei komen. Je ziet eerst van die kleine frisse groene scheuten ontstaan, die uitgroeien tot blaadjes en takjes. Het ontstaat uit het niets. Plotseling zie je ‘s morgens vroeg in de tuin prachtig kleuren, rood, wit en paars. Adembenemend! Iedere morgen anders en weer mooier. Daar kan ik intens van genieten.

De afgelopen twee weken maakte ik mij zorgen om enkele planten. Naar mijn idee hadden ze de winter niet overleefd. De takken waren dor en droog. Wanneer ik ze voorzichtig aanraakte braken ze af als dor hout. Ik vermoedde dat de planten dood waren en ik ze beter kon verwijderen en vervangen door andere planten. Alle planten kwamen uit en sommige waren al uitgebloeid, maar deze drie struiken wilden maar niet opkomen. Er was geen leven in te bespeuren

Op paasmorgen liep ik weer door de tuin en tot mijn grote verbazing zag ik opeens kleine groene scheutjes in de takken van die dorre struiken. In stilte en verwondert heb ik er naar staan kijken. Wat is de natuur toch indrukwekkend mooi. En dat op paasmorgen.

Werkt geloven ook niet zo? Soms lijkt het aan de buitenkant dor en droog. Alsof er geen leven en geloof is. Totdat plotseling er iets gebeurt. Er gaat iets groeien, een klein scheutje. Een scheutje wordt een bloesem, een bloesem die gaat bloeien.

Het doet mij denken aan de boodschap van Pasen. Wat dood is komt tot leven. Wat afgedaan heeft komt tot bloei. Jezus in een graf komt tot leven. Hij is de eerstgeborene uit de doden. Wij geloven dat Zijn leven voor ons de toegang is tot het ware Leven. We hebben met Pasen dit gevierd en we vieren dit iedere zondag opnieuw. U bent van harte welkom om dit mee te vieren.

Leo Molenaar