Logo wereldregio.nl
<p>Edzard Gelderman op de foto gezet door Johan Bosveld (wijkcontact burgemeesterswijk Arnhem)</p>

Edzard Gelderman op de foto gezet door Johan Bosveld (wijkcontact burgemeesterswijk Arnhem)

(Foto: )

Edzard Gelderman eert partner Dirk met stichting

De nu 73-jarige Edzard Gelderman (Westenschouwen) heeft zich voor veel clubs ingezet op Schouwen-Duiveland. Van de Kunstschouw tot de pipowagen van Sophie en van Stad en Lande tot Westenschouwens Welvaren. Nu heeft hij een nieuw doel, de Dirk Gaasbeek stichting. Vernoemd naar zijn partner, die in 2018 overleed en waarmee Edzard veertig jaar samen was. ,,Ik denk dat Dirk de stichting ook opgericht zou kunnen hebben. Maar met een andere naam, want hij was bescheiden.’’

Dirk Gaasbeek was arts en wist als geen ander wat muziek met ouderen kan doen. Zeker wanneer er sprake is van achteruitgang van de hersenen, zoals dementie. ,,Dat is wat wij met de stichting willen doen. Geld inzamelen en zo muziekprojecten in de verzorgingshuizen helpen financieren. Want daarvoor is vaak geen geld in de zorg.” Tegelijkertijd is het een eerbetoon aan zijn partner waarmee hij zo lang samen was.

,,Kort voor Dirk’s overlijden moest ik van hem in zijn computer kijken. Ik kwam een cv van mezelf tegen. Ik begreep het niet.” Later werd duidelijk dat de cv bedoeld was voor de aanvraag van een koninklijke onderscheiding voor Edzard. Die onderscheiding is er gekomen, maar Dirk zou het niet meer meemaken. In 2018 overleed hij. Tot zijn plotselinge dood werkte Gaasbeek met veel enthousiasme en liefde als specialist ouderengeneeskunde bij Zorgcentra De Betuwe. Ook was hij projectmanager en adviseur bij WoonzorgUnie Veluwe in Epe.
,,Dirk was een mensenmens; hij voelde mensen goed aan. Dirk kwam als arts dicht bij zijn patiënten. Hij gaf oprechte, persoonlijke aandacht aan de verpleeghuisbewoners. Het positieve effect van het werk van de muziektherapeut trof hem. Hij zag met eigen ogen hoe belangrijk muziek was voor het levensgeluk van zijn patiënten. De Dirk Gaasbeek Stichting deelt Dirks inzicht en draagt daarom bij aan meer muziek in het leven van mensen met een hersenaandoening,” zo staat er over hem te lezen op de website van de nieuwe stichting, www.dirkgaasbeek.nl

De stichting is in 2020 opgericht, maar kon door corona weinig uithalen. Sterker nog, de meeste verzorgingshuizen waren hermetisch afgesloten. Dat is nu voorbij en dus wil Gelderman aan de slag. ,,We hadden na onze oprichting al enorm veel aanvragen, voor meer dan een ton. Dat hebben we nog niet, maar belangstelling is er zeker.” Buiten Westenschouwen woont Gelderman in Arnhem, dus wil hij daar en in Zeeland beginnen.

Allereerst met het inzamelen van geld. ,,Door onze ANBI-status zijn we aftrekbaar voor de belasting”, vertelt hij enthousiast. Er moeten wat hem betreft voldoende particulieren en bedrijven zijn die het doel van de stichting steunen. Zeker als mensen zelf ervaringen in de familie hebben. Gelderman had graag afgetrapt op de traditionele meimarkt van Westenschouwen, maar die gaat niet door. Dat weerhoudt hem er niet van om door te pakken. Alles uit naam van Dirk Gaasbeek. ,,Een eerbetoon. Zo mag je het zien.”