Het is vooral het strand waar de mensen voor komen zoals hier bij Burgh-Haamstede.
Het is vooral het strand waar de mensen voor komen zoals hier bij Burgh-Haamstede.

Nederlander blijft in eigen land na corona

Algemeen

Vol is het niet, maar het paasweekend betekent voor Schouwen-Duiveland een ouderwetse aftrap van het toeristisch seizoen na corona met al haar beperkingen. Wat valt op: er zijn beduidend meer Nederlanders op het eiland die het na twee jaar corona liever bij huis houden.

Formeel begint het recreatief seizoen half maart. Dat verschijnen de eerste caravans en campers op het eiland om zich te gaan installeren voor een mooie zomer. Maar het is met Pasen als het echt op stoom komt. Uiteraard ook weer met veel Duitsers, die zich met het mooie weer aangetrokken voelen tot het strand. Maar nu dus ook met meer Nederlanders dan anders.

In de Westhoek is het lastig zoeken naar een plekje. De meeste plaatsen zijn vergeven. In het achterland is het beduidend rustiger. Daar loopt het pas vol als er in de Westhoek niets meer te vinden is. En dat is nog niet het geval. Vaak wel in het hoogseizoen als het kwik aangename temperaturen aangeeft.

De uitdaging is wel personeel te vinden, zo hoort Marieke Braber-Schot (Hiswa-Recron). Er zijn overal veel vacatures, de recreatie en horeca moeten de strijd aangaan met andere sectoren. ,,We denken erover na hoe we aantrekkelijker voor het personeel kunnen gaan worden. Daar zijn wel ideeën over”, aldus Braber. Maar het probleem zal dit seizoen nog niet getackeld zijn. En dat betekent voor sommige ondernemers beperkte openstelling wat weer omzet kost en dat doet na twee coronajaren natuurlijk pijn.

Meer nieuws