Overwinning MZC’11 in derby vooral voor moraal

Actueel SD|Sport

MZC’11 heeft op sportpark Volharding een door Bruse Boys ook zo gewilde overwinning geboekt.

Een zege die vooral op het gemoed van de Zierikzeese formatie werkte en een verlies waardoor de thuisploeg na zaterdag dezelfde (degradatie)zorgen houdt. Met uitzondering van een midweeks zege op Serooskerke waren de resultaten van MZC’11 de laatste weken niet om over naar huis te schrijven. Bruse Boys werkte de laatste weken hard, maar winnen zat er ongelukkigerwijs niet in.
Juist daarom wilden de tweedeklassers van Schouwen-Duiveland met een goed gevoel (lees: een zege) van het veld stappen. Die ‘eer’ viel dus te beurt aan MZC’11, dat net als vijf andere ploegen uit het linkerrijtje won en ging Bruse Boys, net als vijf andere teams uit het rechterrijtje, derhalve onderuit. Zie daar, de tweedeling in de tweede klasse E is nog meer een (voldongen) feit. Bovenin strijden zes elftallen, inclusief MZC’11, om het kampioenschap en onderin bevechten zes teams, inclusief Bruse Boys, de drie onderste stekken met elkaar.
Dat Bruse Boys de drie punten niet in eigen huis hield, had veelal te maken met enkele momenten. Weer momenten die de ploeg van trainer Michel Maaskant na de coronastop wel vaker de das om hebben gedaan. Een handsbal in het strafschopgebied (negende minuut) werd door de scheidsrechter weggewuifd, Domenique van de Berge liet een goede kans (32e minuut) op 1-0 liggen en een gemiste strafschop (54e minuut) hadden Bruse Boys in ieder geval één of twee goals kunnen opleveren. Echter, zoals zo vaak zat het gewoonweg niet mee.
MZC’11 was vooral voor rust effectiever. Liet Jesper Kriens in de dertiende minuut een uitgelezen mogelijkheid, beter schieten of afleggen, het rollertje van Ramon Janson zo’n twintig minuten later verschalkte Bruse Boys-doelman Kenneth Boogerd wel. Dezelfde Janson legde in de laatste minuut voor rust de bal netjes terug op Jesse van der Vlies, die vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal bijzonder beheerst in de rechterbovenhoek plaatste: 0-2.
Deze goal leek het slot op de wedstrijd, te meer daar Bruse Boys aanvallend te weinig bracht in een overigens matte door zo’n driehonderd mensen bezochte derby. In de negende minuut na de pauze had Bruse Boys ineens de sleutel voor de aansluitingstreffer in handen. Marc Bij de Vaate mocht een strafschop nemen omdat ploeggenoot Rudo van den Berge door MZC’11-spits Sander Backx gevloerd werd. Thijs Rombouts keerde de inzet van de Bruse middenvelder en de reboud van teamgenoot Rick Jonker ging over. Een kopbal van Rob den Engelsman in de zestigste minuut was het laatste wapenfeit van Bruse Boys, twee kansen voor MZC’11 in de slotfase van de wedstrijd hadden de stand nog naar een hogere score kunnen tillen. Backx, volgens MZC’11-coach Adriaan Nieuwenhuijse de man van de wedstrijd, liet die mogelijkheden liggen.
Voor de Zierikzeese zege had het niets uitgemaakt; de overwinning was vooral goed voor het moraal. Nieuwenhuijse: ,,We hadden de laatste wedstrijden moeite met scoren en het sloop een beetje in ons spel: het zal toch niet weer fout gaan. Dit hadden we even nodig. We hebben karakter getoond en ‘m eruit gesleept”. Maaskant: ,,Je verliest het op bepaalde details zoals de slimmigheid van een spits. Aanvallend kregen wij het niet en zij wel voor elkaar”. Hoewel de teleurstelling bij de coach groot was, complimenteerde hij zijn team. ,,Ze legden er energie in en hebben gevochten als leeuwen. Hoe jammer dit ook is, we moeten bij elkaar blijven. Er komen nog vele wedstrijden waarin we de ommekeer kunnen maken.”