Afbeelding

Eis celstraf voor wapenbezit Bruenaar

Algemeen

Officier van justitie W. Suijkerbuijk eiste tegen een 27-jarige man uit Bruinisse voor diefstal en wapenbezit tien maanden gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, proeftijd twee jaar. Verdachte werd ook verweten 4.400 euro te hebben gestolen uit automaten van een speelhal op een vakantiepark en van diefstal van een buitenboordmotor bij een caravanpark. De strafbare feiten zouden in Bruinisse zijn gepleegd in de zomer van 2020, maar de officier concludeerde dat de man vanwege gebrek aan overtuigend bewijs hiervan moest worden vrijgesproken.

Dat nam niet weg dat een beveiliger en medewerkers van het vakantiepark en de beheerder van het caravanpark hadden verklaard verdachte te hebben herkend aan een bepaald ‘loopje’. ,,Onzin”, reageerde hij op de beschuldigingen. Zijn advocaat F. Verweij sprak van tunnelvisie bij de medewerkers van het vakantiepark. ,,Dit was niet te zien op de camerabeelden. Ook zijn kleding kwam niet overeen.” Een handlanger, die bij de diefstal van de buitenboordmotor zou betrokken zijn geweest, was eerder al vrijgesproken.

De officier vond het bezit van een gaspistool en munitie, dat bij hem werd aangetroffen, wel bewezen. Zelf verklaarde hij het wapen in stukken en patronen op straat te hebben opgepakt. ,,Achteraf baalde ik ervan. Ik kon het pistool niet eens in elkaar zetten.”

In november van dat jaar nam hij drie gasbuizen weg uit een container. ,,Had ik nodig voor mijn werk.” Een getuige zette de achtervolging in en belde ondertussen de politie toen hij in zijn auto op de vlucht sloeg. Om van zijn achtervolger af te geraken, gooide hij allerlei voorwerpen uit zijn auto die de achteropkomende auto beschadigde. ,,Ik werd klem gereden”, was zijn reactie.

Bij zijn aanhouding werd ook een ploertendoder en een stroomstootwapen in zijn auto aangetroffen. ,,Die heb ik aangeschaft, omdat ik word bedreigd door de ex van mijn vriendin.” De officier achtte de diefstal, vernieling en wapenbezit bewezen. Hij vreesde voor een herhaling, gezien zijn strafblad met identieke strafbare feiten. Zo was hij eerder veroordeeld voor koperdiefstallen en wapenbezit en was hij begin dit jaar opnieuw in de fout gegaan met het plegen van winkeldiefstallen. ,,U bent moeilijk te corrigeren”, merkte de officier op. Suijkerbuijk zag niets (meer) in een taakstraf en vond een gevangenisstraf passender. De raadsman stelde dat de celstraf in geen enkele verhouding staat tot de door zijn cliënt gepleegde feiten. Hij pleitte voor een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf. De man is inmiddels verhuisd naar Linschoten, maar komt wekelijks naar zijn vakantiehuisje in Bruinisse. De rechtbank doet 14 april uitspraak.

Meer nieuws