Afbeelding

Van Ellemeet naar Serooskerke

Algemeen

Na de feestelijke start van het hoogstamfruitboomgaardenproject in Ellemeet, vindt op zaterdag 2 april de aanleg plaats van de tweede boomgaard in Serooskerke. Kinderen uit dit dorp zullen op het sportveld aan de Dorpsweg om 11.15 uur de eerste boom planten. Om 10:30 uur verzamelen de inwoners zich in het dorpshuis van Serooskerke.

Het hoogstamfruitboomgaardenproject is een initiatief van Imkersvereniging Schouwen-Duiveland, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Rotary Club Zierikzee en de gemeente Schouwen-Duiveland. Zij helpen dorpsraden en burgers van zestien dorpen met het ontwerp, de aanleg en het onderhoud. Zo ontstaat voor elk dorp een unieke boomgaard en ontmoetingsplaats, waardoor de leefbaarheid wordt versterkt. Ook wordt invulling gegeven aan burgerparticipatie en wordt bijgedragen aan de versterking van biodiversiteit. In de boomgaarden zullen inheemse hoogstamfruitbomen en andere “Zeeuwse” struiken worden geplant. Daarnaast kunnen een groente-, kruiden- en/of bloementuin onderdeel van de boomgaard uitmaken. Ook een bijenhotel en een rustiek bankje worden geplaatst.

Het project is mogelijk gemaakt door het VSB-fonds en de stichting Renesse. Ook de initiatiefnemers en Act as One dragen financieel bij. De Nederlandse BijenhoudersVereniging heeft het project in 2021 de Biodiversiteitsprijs toegekend. De initiatiefnemers hebben in de persoon van Lucia van Jeveren een projectleider aangesteld, om alle zestien boomgaarden in een periode van 2 tot 3 jaar succesvol te kunnen realiseren. Met de boomgaard in Serooskerke wordt op 2 april een volgende stap gezet.

Meer nieuws