Bruno van der Hoek
Bruno van der Hoek

Tweede wethouder LSD niet in beton

Algemeen

De wens van Leefbaar Schouwen-Duiveland om een tweede wethouder te leveren is groot, maar niet in beton gegoten. Leefbaar-voorman Robbert Lievense start maandag de gesprekken met alle partijen en maakt pas daarna de balans op.

Lievense heeft er geen geheim van gemaakt dat hij na winst bij de gemeenteraadsverkiezingen een tweede wethouder wil leveren. Dat maakt de positie van zijn partij in het dagelijks gemeenbestuur groter. Nu zit Jacqueline van Burg als wethouder in het college. Eén zetel dus, zoals ook GroenLinks, CDA en SGP in dat college zitten. Leefbaar is weliswaar weer de grootste, maar is niet gegroeid. De andere partijen zijn ook gelijk gebleven.

Het kan volgens Lievense dus zijn dat de meerderheid van de partijen de voorkeur gaat geven aan het behoud van het huidige college. ,,Dat zou kunnen ja, maar we zullen het horen. Maandag en niet eerder gaan we rond de tafel. Iedereen kan achter gesloten deuren zijn zegje doen. Wij zijn de enige die alle verhalen kennen.’’

Opvallend was de move eerder deze week door de VVD. Bruno van der Hoek heeft zich laten kiezen in de gemeenteraad en stapt er nu al weer uit. Hij is door de liberalen naar voren geschoven. De VVD heeft weliswaar ook drie zetels (net als GroenLinks , CDA en SGP), maar zit nog niet in het college. Als Van der Hoek geen wethouder wordt, schuift de nummer vier in de raad en vertrekt Van der Hoek van het toneel. Nummer vier is Paul Stoppelenburg, plaatsvervangend chef van de havenpolitie in Rotterdam. De VVD heeft zich al meerdere keren enthousiast uitgelaten over hem. Hij is de man achter eerdere vragen van de VVD over mensensmokkel en criminaliteit. 

Meer nieuws