Afbeelding

Plaats voor 250 Oekraïners in oude Cornelia in Zierikzee

Algemeen

Mogelijk komen er 250 Oekraïnse vluchtelingen voor langere tijd naar de oude Cornelia, die per 1 juni haar deuren gaat sluiten. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden. Op dit moment zijn er zo’n negentig mensen uit het oorlogsgebied ondergebracht bij gezinnen op Schouwen-Duiveland.

Wethouder Ankie Smit (GroenLinks, asielbeleid) bevestigt het onderzoek naar de geschiktheid van het gebouw. ,,We weten dat het 1 juni vrij komt, maar niet wat er dan eventueel nog aan moet gebeuren om het geschikt te maken.’’ Op deze manier levert de gemeente haar bijdrage aan de Zeeuwse inspanning om zo’n tweeduizend mensen uit Oekraïne op te vangen. Zorgaanbieder Allévo gaat in juni naar haar nieuwe pand toe.

Anders dan voorgaande keren komt er nu geen draagvlakmeting. Dat is eerder al gebeurd en toen kwam Zierikzee als meest geschikte locatie uit de bus. Smit benadrukt dat het nu niet over asielzoekers gaat. ,,De meesten zullen terug willen naar hun land. Dat is onze verwachting en met Europese afspraken mogen deze mensen vrij reizen, hier werken en medische zorg ontvangen. En de kinderen moeten snel naar school. Daarnaast komt er nog leefgeld voor ze beschikbaar. Dat laatste komt van het rijk, maar Smit kan zich voorstellen dat de gemeente dat gaat voorschieten. ,,Maar natuurlijk gaan we de omgeving informeren als er meer duidelijkheid is.

Smit overlegt ook met Zeeuwland, dat al heeft aangekondigd (sloop)woningen beschikbaar te stellen voor de Oekraïners. Veel families op Schouwen-Duiveland hebben de vluchtelingen nu in huis gehaald maar zoeken een plaats waar de families zelfstandig kunnen wonen. 

Of de Oekraïners in grote getalen naar Schouwen-Duiveland komen is nog de vraag. Maar Zeeland zal haar bijdrage moeten leveren. De PvdA heeft aangedrongen op de opvang. Tijdens het laatste lijsttrekkersdebat van WereldRegio bleek een overgrote meerderheid van de politiek achter de opvang te staan.

Meer nieuws